Mainos

Lääkäriverkoston radikaali ehdotus: Tupakointia sisältävät elokuvat alkamaan iltakymmeneltä

Lääkärit tupakkaa vastaan -verkosto esittää sosiaali- ja terveysministeriölle tupakkalain muuttamista siten, että tupakointia tai muiden nikotiinituotteiden käyttöä sisältäviä elokuvia saa esittää vasta kello 22:n jälkeen.

Vaikka tupakointi vähenee Suomessa, 15 000-20 000 lasta ja nuorta aloittaa vuosittain tupakoinnin tai muiden nikotiinituotteiden käytön.

– Lasten ja nuorten kiinnostus tupakka- ja muita nikotiinituotteita kohtaan herätetään esittämällä ne myönteisenä osana aikuisuutta ja arkea sekä nuorille tärkeitä elämäntilanteita ja elinympäristöjä, huomauttaa Lääkärit tupakkaa vastaan -verkoston puheenjohtaja, erikoislääkäri Olli Simonen.

Lukuisat tutkimukset osoittavat, että mitä enemmän nuoret ovat nähneet tupakointia elokuvissa, sitä alttiimpia he ovat itse aloittamaan tupakoinnin.

Selvitysten mukaan tämän päivän elokuvissa tupakointi on kolme kertaa yleisempää kuin todellisuudessa: kolmessa neljästä elokuvasta tupakoidaan ja kolmasosassa näytetään eri tupakkamerkkejä. Markkinoille on tuotu myös elokuvia, joissa tupakoidaan, vaikka savukkeita ei elokuvissa esitettynä aikakautena edes oikeasti käytetty.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO on esittänyt, että tupakointia esittävien elokuvien tulee olla sallittuja vain aikuisille.

– Ehdotuksemme on linjassa myös alkoholimainonnan rajoitusten kanssa. Vuoden alusta alkoholimainoksia on saanut esittää televisiossa ja radiossa vasta kello 22:n jälkeen, Simonen huomauttaa.

Lääkärit tupakkaa vastaan -verkoston tavoitteena on tupakoinnin lopettaminen ja aloittamisen ehkäisy. Verkosto kouluttaa, tekee aloitteita, ottaa kantaa tupakkakysymyksiin, antaa lausuntoja ja osallistuu julkiseen keskusteluun. Verkostossa on noin 400 jäsentä.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja