Mainos

Lääkäritkin ostavat viruslääkkeitä itselleen

Influenssaan purevien viruslääkkeiden hamstraus ei ole lääkäreille annetuista ohjeista huolimatta loppunut.

Joissakin apteekeissa niitä on myyty nyt enemmän kuin koko alkuvuonna, vaikka varsinainen influenssakausi alkaa olla lopuillaan. Jopa lääkärit ovat ostaneet lääkettä useita pakkauksia kerrallaan, kerrotaan Apteekkariliitosta.

Viestintäjohtaja Erkki Kostiaisen mukaan paikkakuntakohtaiset erot ovat todella suuria. Monin paikoin hamstraus on selvästi jo vähentynyt ja joillakin maaseutupaikkakunnilla kyseinen lääke ei ole kiinnostanut ollenkaan. Toisaalta esimerkiksi Lahden seudulla yhdestä tautiepäilystä pelästyneet kansalaiset ovat käyneet ahkerasti reseptejä peräämässä ja lääkärit ovat niitä myös kirjoittaneet.

Eilen apteekkeja ohjeistettiin tarkistamaan, että ennen 25. huhtikuuta kirjoitettujen reseptien takana on todellinen tarve. Varmuuden vuoksi kirjoitetut reseptit eivät apteekeille enää kelpaa. Jos syynä on kuitenkin esimerkiksi välttämätön matka tartunta-alueelle, lääkkeensä saa apteekista.

Apteekit ovat odotelleet myös ohjeita, miten pitäisi suhtautua, jos yksityiset lääkärikeskukset tilaavat suuria määriä, esimerkiksi 50:n tai sadan pakkauksien eriä Tamifluta. Näitä ohjeita ei kuitenkaan ollut vielä iltapäivään mennessä apteekeille tullut.

Suu-nenäsuojaimien väärä käyttö voi lisätä tartuntariskiä

Kansalaisille ei ole annettu erityisiä viranomaissuosituksia flunssaoireisiin purevien itsehoitolääkkeiden hankintaan, vaikka pandemian valmiusastetta on nostettu tasolle viisi. Viranomaisten mukaan niitä kannattaa kyllä pitää kotona, mutta lääkkeitä ei pidä erikseen hamstrata.

Sen sijaan toisena hamstrauskohteena olevien suu-nenäsuojaimien väärä käyttö voi viranomaisten mukaan jopa lisätä tartuntariskiä. Ne on tarkoitettu oireisille potilaille suojaamaan muita ihmisiä.

Yliopiston Apteekki kiiruhti antamaan omia suosituksiaan, joiden mukaan kodin lääkekaappiin pitäisi hankkia etukäteen ainakin tavanomaisia kipu- ja kuumelääkkeitä, yskänlääkkeitä sekä käsihygienian varmistamiseksi myös käsigeeliä.

Hankintalistalle kuuluisivat myös nenäliinat ja pintojen pyyhintään sopiva desinfiointiaine. Tarpeen voivat olla myös ripulijuomajauhe ja maitohappobakteerit suoliston bakteeritasapainoa tasapainottamaan. Lapsiperheissä voidaan tarvita myös puuduttavia korvatippoja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.