Lääkäriltä tiukka varoitus – karuja esimerkkejä näkynyt EM-kisoissakin: "Miksi ottaa riski?"

Jalkapallolääkäri Marc Jacob Strauss ihmettelee norjalaisen VG:n haastattelussa, miksi nykyjalkapallolijat ottavat riskin loukkaantumiseen liian pienien säärisuojien myötä. Ilmiötä on nähty myös käynnissä olevissa EM-kisoissa.

Sääntöjen mukaan säärisuojia on pakko käyttää. Kuitenkin vuosien saatossa niiden koko on ollut pienenemään päin. Nykyään ne saattavat peittää alle puolet sääriluusta. Samalla myös sukat ovat vedetty huomattavan alas.

EM-kisoissa vastaavaa on nähty useilla pelaajilla, muun muassa Georgian Khvitsha Kvaratskhelialla sekä Hollannin Memphis Depaylla. Yksi merkittävä esimerkki EM-kisojen ulkopuolelta on englantilainen Jack Grealish, joka on tuttu näky pienissä säärisuojissaan.

VG on jututtanut useaa urheilulääkäriä ja he ovat yhtä mieltä siitä, että varsinaisesti mikään tilasto ei osoita, että pelaaminen olisi vaarallisempaa pienemmillä suojilla. He kuitenkin varoittavat vuosia kestäneestä ilmiöstä.

– Miksi ottaa riski, kun sinulla on mahdollisuus suojella sääriluutasi? Miksi ottaa tarpeeton riski jäädä sivuun harjoituksista, entinen Tanskan nuorten maajoukkueen lääkäri Strauss sanoi.

Strauss on huolissaan siitä, että nuoret jalkapalloilijat näkevät, kuinka suuret tähdet eivät käydä säärisuojia kunnolla. 

– Jos olet 10-12-vuotias ja saat kunnon osuman sääriluuhun, niin siitä voi tulla ikävä kokemus. Ja jos saat sellaisia osumia useita, niin voit menettää ilon jalkapalloon. 

Norjan entinen maajoukkuelääkäri Thor Einar Gjerstad Andersen on sitä mieltä, että tähtien lähettämä signaali on varsinaisesti se suurin ongelma.

– Jalkapallolijat ovat idoleita, joita nuoret katsovat ylöspäin, kun kyse on nappulakengistä, sukista ja hiustyyleistä, Gjerstad Andersen totesi.

Lue myös:

    Uusimmat