Kysyntä ylitti jo tuotannon – uhkaako jouluna kinkkupula?

Uhkaako suomalaisia joulupöytiä pian kinkkupula ja miltä kotimainen sianlihan tuotanto näyttää tulevaisuudessa?

Maa- ja metsataloustuottajien keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ennusti jo viime keväänä tulevaksi jouluksi mahdollista kinkkupulaa. Kinkkupulan syyksi Marttila kertoi sianlihan ylikysynnän sekä vuodenvaihteessa voimaan astuvan EU-direktiivin, joka vaatii parantamaan sikojen olosuhteita tiloilla. Miltä tilanne sitten näyttää nyt, uhkaako kinkkupula?

Suomen Sikayrittäjien yhdistyksen toiminnanjohtaja Ari Berg ei usko varsinaiseen kinkkupulaan, mutta kotimaista sianlihaa ei välttämättä riitä kaikille halukkaille.

– Sianlihan kulutus on kasvanut jatkuvasti viime vuosina. Vielä viime vuonna olimme lähestulkoon omavaraisia, mutta tänä vuonna ensimmäistä kertaa 30 vuoteen kysyntä ylitti tuotannon, Berg toteaa.

Bergin mukaan syy possunlihan kovaan kysyntään piilee muun muassa sen hinnassa. Sianliha on kohtuuhintainen elintarvike ja sitä arvostetaan. Tuotanto on kuitenkin vähentynyt Suomessa hälyyttävän paljon.

– Sianlihatuotanto ei yksinkertaisesti kannata. Tuottajahinnat ovat niin pienet ja tuotantokustannukset suuret.

"Usko tulevaisuuteen alkaa hiipua"

Suomen Sikayrittäjien Aki Bergin mukaan tämä syksy ja tuleva talvi ovat käänteentekeviä hetkiä suomalaisessa sianlihatuotannossa.

– Tämä on todella surullinen yhtälö. Suomessa on kuitenkin satsattu niin paljon sianlihan laatuun. Meillä on salmonellavapaata lihaa ja erilaisia lääkeaineita käytetään vähemmän kuin muualla, Berg muistuttaa.

Bergin mukaan suomalaisen porsaanlihan laadun huomaa esimerkiksi siitä, että kotimaisella possulla on myös saparo. Saparon typistämisestä huomaa Bergin mukaan heti, että sika on elänyt huonoissa olosuhteissa. Suomalaisen sianlihatuotannon tulevaisuus näyttää Bergin mielestä synkältä.

– Kyllä tässä usko tulevaisuuteen alkaa pikku hiljaa hiipua.

Lue myös:

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja