Kyselytutkimus: Tässäkö Suomen parhaat kuskit?

Ifin teettämän kyselytutkimuksen mukaan länsisuomalaiset, johtavassa asemassa olevat miehet kokevat olevansa parhaita kuskeja. Sattuneiden liikennevahinkojen määrällä ei ole merkitystä arvioon omasta ajotaidosta, vaan vahinkoja kohdanneet arvioivat ajotaitonsa lähes samankaltaisesti kuin vahingoilta välttyneet.

Suomalaiset ovat itsevarmoja ajajia ja uskovat enemmän nuoruuden kuin kokemuksen merkitykseen ajotaidoissa. Lähes neljä kymmenestä kokee itsensä keskimääräistä paremmaksi kuskiksi, Ifin teettämästä kyselytutkimuksesta selviää.

Neljä viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että autoilija on taitavimmillaan silloin, kun ajokokemusta on muutamasta vuodesta 19 vuoteen. Suomalaiset hankkivat ajokortin useimmiten 20 ikävuoden paikkeilla, joten parhaat ajotaidot sijoittuvat siten 20 ja 40 ikävuoden väliin.

Ainoastaan 13 prosenttia on sitä mieltä, että kuljettaja on taitavimmillaan 20 ajovuoden jälkeen. Se, kuinka kauan vastaajalla itsellään on ollut ajokortti, ei vaikuta juurikaan mielipiteisiin.

– Tulokset yllättävät, sillä todellisuudessa 45-64-vuotiaat aiheuttavat vähiten liikennevahinkoja suhteessa ajokorttien määrään. Heidän osuutensa ajokortin haltijoista on noin 40 prosenttia ja liikennevahingon aiheuttajista 28 prosenttia, ajoneuvovakuutusten johtaja Mikko Pöyhönen Ifistä kertoo.

Suhteessa ajokortillisiin 18-24-vuotiaat kuljettajat aiheuttavat eniten liikennevahinkoja. Ikäryhmän osuus ajokortin haltijoista on 10 prosenttia mutta liikennevahingon aiheuttajista 15 prosenttia.

Reilu kolmannes pitää itseään naapuriaan taitavampana kuskina

Suomalaiset arvioivat ajotaitonsa sangen myönteisesti. Lähes neljä kymmenestä kokee itsensä keskimääräistä paremmaksi kuskiksi. Puolet arvioi taitonsa keskiverroiksi ja ainoastaan joka kymmenes luokittelee itsensä keskimääräistä heikommaksi ajajaksi.

Äskettäin kortin saaneiden sekä nuorien kuljettajien arviot omasta ajotaidosta ovat muita kriittisemmät.

Joka toinen suomalainen arvioi olevansa parempi ajaja kuin ajokortin omaavat vanhempansa, ja reilu kolmannes uskoo olevansa lähintä naapuriaan taitavampi kuski. Reilu kolmannes pitää itseään parempana kuljettajana kuin omat ajotaitoiset lapsensa.

Miehistä lähes kolme neljästä arvioi olevansa puolisoaan parempi kuski. Ainoastaan viisi prosenttia miehistä arvioi itsensä puolisoaan heikommaksi kuljettajaksi. Naisista yli puolet pitää puolisoaan taitavampana kuskina. Itsensä puolisoaan taitavammaksi kuskiksi arvioi naisista 16 prosenttia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat