Kymmeniä venäläisurheilijoita olympialaisiin? KOK-pomo otti kantaa lukuun

Venäläisurheilijoiden määrästä Pariisin kesän 2024 olympialaisissa on esitetty arvioita.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK teki viime vuoden lopulla päätöksen, joka sallii venäläisten ja valkovenäläisten yksilöurheilijoiden osallistumisen Pariisiin. Urheilijat kisaavat neutraalin lipun alla. Urheilijoilla ei myöskään saa olla sopimusta maansa armeijan kanssa tai kytköksiä turvallisuuspalveluihin.

Venäläisten määrän on arvioitu asettuvan 40 yksilöurheilijan tienoille. KOK:n varapuheenjohtaja John Coates otti hiljattain kantaa määrään.

– Jotkut urheilijat saattavat jättää osallistumatta, koska he eivät kilpaile Venäjän lipun alla. 

– En ehkä ole oikeassa, mutta olen mielestäni lukenut, että osalllistujamäärä voisi olla niinkin vähän kuin 40 urheilijaa, Coates kommentoi.

Joukkuelajeissa venäläisiä tai valkovenäläisiä ei nähdä. Jotkin lajiliitot estävät maiden yksilöurheilijoiden olympiaosallistumisen.

Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat suljettiin laajasti kansainvälisestä urheilusta, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba on sanonut KOK:n joulukuista päätöstä häpeälliseksi. Pariisin pormestari Anne Hidalgo sanoi viime viikolla toivovansa, etteivät venäläisurheilijat tulisi kisoihin.

Lue myös:

    Uusimmat