Mainos

Kymmenet virkkasivat kukkia itsenäisyyden juhlavuoden tempaukseen – yllätys oli suuri, kun niistä syntyi vahingossa Suomi-neito

– Ei ollut tarkoitus tehdä minkään muotoista. Mutta kun kahdessa eri paikassa kootut osat laitettiin yhteen, yllätys yllätys, siitä tuli Suomi. Näin kuvaa asiakasneuvoja Pirjo Rantala Roihuvuoren monipuolisen palvelukeskuksen virkkausprojektin tulosta. 

Rantalan mukaan palvelukeskuksen asukkailta ja muilta asiakkailta oli tullut toivomus käsitöiden tekemiseen. Palvelukeskuksessa keksittiin teemaksi Suomi100.

– Ihmiset olivat pyytäneet, että voisiko olla sellainen ryhmä, jossa virkataan tai kudotaan ja sitten mietittiin, mitä tehdään. Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi päätettiin tehdä sata kukkaa.

– Työnimeksi tuli "Antaa kaikkien kukkien kukkia" ja tavoitteena siis oli, että kukkia tulisi sata, kaikki omanlaisiaan ja erilaisia, sellaisia, mitä kukakin tekijä saa aikaisiksi.

Kukkia kutoivat kymmenet ihmiset

Kukkia kutoivat Roihuvuoren monipuolisen palvelukeskuksen asukkaat ja henkilökunta, kotona asuvia palvelukeskuksen asiakkaat ja jotkut opiskelijatkin. 

– On vaikea sanoa, kuinka monta ihmistä tässä on ollut tekemässä, mutta kyllä meitä oli kymmeniä kaiken ikäisiä ihmisiä.

Jos osallistujien määrää ei tiedetä, on myös käytetyn langan määrä mysteeri.

– Olemme saaneet langat lahjoituksina asiakkailta. Ja osa näistä langoista oli selvästi purettu vanhoista töistä eli näihin virkattuihin kukkiin mahtuu monta tarinaa.

Suomi-muoto tuli yllätyksenä tekijöillekin

Se, että kukkateoksesta tulikin Suomi, oli sen tekijöillekin yllätys.

– Näitä kukkia ruvettiin sitten kahdessa paikassa yhdistämään tosiinsa. Kun ne olivat valmiit, nämä kaksi kappaletta laitettiin yhdessä pöydälle tuossa aulassa pöydälle, ommeltiin yhteen, heitettiin lattialle, ja huomattiin, että siitähän tuli Suomen muotoinen, Rantala nauraa.

Ihan täydellinen kopio kartasta sattumalta syntynyt Suomi-neito ei kuitenkaan ollut, vaan pari kukkasta sai vaihtaa paikkaa.

– Ainoa "virhe" oli, että käsivarsi puuttui. Minä siirsin helmasta muutaman kukan ylös sinne käsivarreksi ja siinä se sitten oli. Niin, ja tavoitteena oli sata kukkaa, mutta kyllä siellä on joku perhonenkin.

Roihuvuoren monipuolisessa palvelukeskuksessa toteutettua projektia vetivät asiakasneuvoja Pirjo Rantalan lisäksi virikeohjaaja Eija Loippo.

Linnun muokkaavat teosta

Virkattu teos on näytillä Herttoniemen vanhassa sairaalassa, koska oma talo Roihuvuoressa on remontissa.

– Se roikkuu sisäpihan seinällä ja näkyy sisääntuloon suurista ikkunoista. Kyllä sen melkein jokainen huomaa, kun tulee sisään.

Ulkona roikkuva teos on myös jatkuvassa muutostilassa, kiitos lähiseudun lintujen.

– Hassua on, kun ihmiset ovat alkaneet noukkia siitä langanpaloja. meillä voi olla aika hauskanvärisiä linnunpesiä tässä ympäristössä. 

Itsenäisyyspäivää Roihuvuoren monipuolisessa palvelutalossa vietetään perinteisin menoin. 

– Meillä on itsenäisyyspäivän juhla, jossa viulisti ja pianisti tulevat soittamaan Sibeliuksen musiikkia. Silloin juodaan lasilliset ja kuohuviiniä ja talon johtaja tietysti kättelee kaikki asukkaat, kun he tulevat juhliin. Ja kaikilla on tarkoitus olla juhlapuvut päällä ja kunniamerkit rinnassa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.