Kylpyhuoneremontti osa 2

Suunnittelu, kuntoarvio ja pelisäännöt taloyhtiössä

Kohta neljäkymmentä vuotta kovassa käytössä olleen kylpyhuoneen kunnostus aloitetaan ilman muuta kuntoarvion tekemisellä. Kuntotarkastuksen suorittaa siihen pätevöitynyt henkilö - kosteuskysymykset ovat nousseet viime vuosina etusijalle, ja alan koulutus, sertifiointimenettelyt ja tuotekehitys ovat vastanneet huutoon. Koulutusta järjestää Kiinteistöalan koulutuskeskus ja alan kokonaiskehittämisestä ja muun muassa erilaisten tietokantojen ylläpidosta vastaa VTT; myös asuntokauppa kouluttaa piirissään tarkastajia.

Tyypilliset ongelmat muodostuvat nimenomaan viemäreistä ja putkitöistä. Täällä ensimmäisenä esiin nousi lattiakaivo joka oli peräti 10 cm lattian pintaa syvemmällä - tiivistäminen tulisi olemaan konstikasta. Myös putkistot olivat vanhoja. Vanhoissa laatoituksissa kiinnityksiin on ehkä käytetty asbestia sisältävää laastia; tämä piti tutkia ja selvittää ennen purkamisen aloittamista. Muuten kylppäri oli varsin ongelmaton; lähinnä edessä oli vain itse rakentamiseen liittyviä kysymyksiä.

Laatoitukset ovat tarkastajan ensimmäinen testikohde - ovatko ne kunnolla kiinni, onko lattiassa muovimatto, ja jos siellä on laatat, onko niiden alla vanha matto? Rakenteiden kosteus tarkastetaan mittareilla, kylpyammeen alusta tutkitaan jättiläiskokoista hammaslääkärin peiliä muistuttavalla laitteella ja lattiakaivo ympäristöineen tutkitaan perusteellisesti.
Kaikki on tietysti korjattavissa - jos esimerkiksi mittaus kertoo liiasta kosteudesta, rakenteita vain joudutaan kuivaamaan.

Tarkastuksen tuloksena syntyy työtapaseloste. Täällä ensimmäiset toimenpiteet olivat tietysti rakenteiden purkaminen: seinistä ja lattiasta poistetaan piikkaamalla laatat, ja sen jälkeen ne joudutaan tasoittamaan. Kattoratkaisu on aika erikoinen: siinä oli alkuperäisenä peltiset kasetit ja yläpuolella yläkerran viemärit. Isännöitsijän kanssa on sovittava siitä, joudutaanko ne äänieristämään ja tehdäänkö katto samalla tavalla kuin se on ollut tähänkin asti.

Kun pinnat on tasoitettu, tarkastetaan niiden suoruus sekä lattian kaadot. Sen jälkeen voidaan tehdä vedeneristys - lattiaan kokonaan, ja seinissä alaslaskettuun kattoon saakka.

Remonttityössä samoin kuin uudisrakentamisessakin eri suunnittelijoiden täytyy kohdata ja neuvotella keskenään urakan suorittamisesta - onhan kiusallista, jos sisustussuunnittelija suunnittelee ratkaisuja, joita ei rakenteellisesti voida tehdä. Lämmitys ja sen riittävyys oli mietittävä yhdessä; patterien ja veden ja sähkön vientien paikat samoin. Ammeen etureunaan upotettu patteri päätettiin poistaa ja korvata seinään kiinnitetävällä rimapatterilla; lattiaan tuli asennettavaksi ns. saneerauslämpökaapeli.

Kun ratkaisu oli paperilla valmiina ja alustavat materiaalivalinnat tehty, oli aika lähteä tutustumaan tarjontaan. Erityisen mielenkiinnon kohteena olivat laatat ja niinhän siinä kävi, että kun päästiin myyjän esittelytiloihin, joissa erilaisia malleja oli nähtävissä laajoina pintoina, mieli muuttui. Laatan malli ja perusratkaisu pysyivät ennallaan, mutta väri vaihtui.

Kannattaa siis malttaa mielensä ja olla tilaamatta laattoja vain yhden laatan kokoisen näytekappaleen perusteella. Kunnon myymälässä vertailu on aina ratkaisevasti helpompaa.

Sitten oli vuorossa kalustemyymälä. Sopiva kaappi löytyi: hyllytasokin oli valmiina ja kokonaisuus miellytti asukkaan silmää. Kylpyhuonekalusteissa on syytä tarkistaa materiaalin roiskeveden kestävyys; tämä täytti senkin vaatimuksen, vaikka vaatimus ei ammeen viereen nousevan lasitiiliseinän takia niin keskeinen olekaan.

Lue myös:

    Uusimmat