Kylpyhuoneremontti osa 1

Katsojat ovat kyselleet meiltä hyvin paljon märkätilojen korjauksista ja kunnostustöistä. Seuraamme keväällä 2003 viiden jakson ajan kylpyhuoneremonttia vuonna 1965 rakennetussa kerrostalossa, suunnittelusta toteutukseen.

Märkätilojen rakentamis- ja korjaustöitä koskee nykyisin varsin laaja ja monimutkainen säännöstö. Tietoa on ollut kyllä saatavissa, mutta se on pitänyt kerätä monesta eri lähteestä ja dokumentista. Tältä osin tilanne helpottui huomattavasti, kun Rakennustieto julkaisi viime vuonna kirjasen "Kylpyhuoneen remontti," johon on koottu yksiin kansiin kaikki yksityisen remontintekijän tai -teettäjän tarvitsema tieto.

Korjauskohteemme on mitä tyypillisin aikansa edustaja. Minkäänlaisia kosteusvaurioita ei ollut, mutta toimivuus, kalusteet ja tilankäyttö eivät vastaa tämän vuosituhannen tarpeisiin - kulunutta, ahdasta, aikansa elänyttä.

Luvat ja suunnittelu

Isännöitsijä on muistettava heti alkuvaiheessa. Asunto-oy:ltä on saatava lupa korjauksiin. Jos sen yhteydessä joudutaan puuttumaan kantaviin rakenteisiin tai eristyksiin: kosteuden-, veden-, lämmön- tai ääneneristeisiin, tai vastaaviin järjestelmiin. Ilmanvaihtojärjestelmä on ilman muuta tärkeä muistaa.

Taloyhtiöllä on oikeus tarkastuksiin työn edetessä. Tämä koskee niitä toimenpiteitä, joihin se on luvan antanut. Märkätiloissa suoritettavat korjaukset ja muutokset ovat melkeinpä vaativimpia, mitä eteen voi tulla - siksi on käytettävä mieluiten ammattimiestä. Esimerkiksi käytettävien materiaalien on oltava samaa tuoteperhettä: sekä tekijät että aineet on nykyään sertifioitu.

Taloyhtiö kertoo luvan antaessaan tulevat tarkastuskohteet. Tyypillisesti ne kohdistuvat läpivienteihin, lattiakaivojen liitoksiin ja eristekerrosten paksuuteen sekä siihen, onko työmaalla noudatettu ns. hyvää työtapaa. Etukäteen kerrottu tieto on tärkeä sen takia, että teettäjä voi silloin pyytää tekijää ottamaan ajoissa yhteyttä isännöitsijään tai taloyhtiön edustajaan jotta tämä voi tarkastuksen suorittaa.

Lupaa saattaa vaatia myös oman kunnan rakennusvalvonta. Käytäntö vaihtelee eri puolilla maata, joten tämä on itse kunkin tarkastettava omasta kunnastaan. Kriittisimpiä ovat esimerkiksi korjaukset, joissa muutetaan kantavia rakenteita tai laajennetaan märkätilaa kuivantilan puolelle.

Kylpyhuone on poikkeuksetta varsin pieni tila, jonne on saatava mahtumaan mitä erilaisimpia laitteita ja toimintoja. Maallikolla saattaa mennä sormi suuhun, joten kannattaa käyttää ammattitaitoista sisustussuunnittelijaa joka osaa ammentaa omasta tietopankistaan parhaan ratkaisun kohteen ja asukkaan mukaan. Suunnittelusta vastasi jo aikaisemmista ohjelmistamme tuttu Maija-Riitta Riuttamäki.

Kun kylpyhuone oli mitattu kaikilta suunniltaan, istuttiin keittiön pöydän ääreen tutkimaan esitteitä. Halutaanko vanhahtavaa vai modernia, koristeellista vai yksinkertaista? Kuinka paljon halutaan puupintaa? Pesualtaita on vaikka kuinka montaa eri mallia, ja kuhunkin on valittava juuri oikeanlainen alakaappi. Paljonko halutaan säilytystilaa - ylipäätään - mitä kaikkea kylpyhuoneessa halutaan säilyttää?

Lue myös:

    Uusimmat