Kylpyhuoneen kynnyksen ehostus

Asunnon lattiaan asennettiin kaunis pyökkiparketti. Kylpyhuoneen kynnys jäi vielä viimeistelemättä ja vanha ja kulunut kun oli, pisti ikävästi silmään. Asia korjaantui helposti ja nopeasti sopivilla listoilla, mutta oli siinäkin omat niksinsä.

Työkalut löytyvät joka kodin peruspakista:
- mittanauha ja kynä
- hienohampainen saha listojen katkaisemiseen
- kevyt vasara (tai naulapyssy)
- mahdollisesti käsisirkkeli ja hyvä leikkausalusta listojen halkaisemista varten

Tarveaineet:
- sopivaa listaa 2-3 metriä
- pienikantaisia nauloja listojen kiinnitykseen
- silikonia kynnysrakojen tiivistämiseen
- kyseessähän oli kylpyhuoneen kynnys
- silikonipistooli ja tilkka asetonia silikonin siivoamiseen

Asunnon remontoinnin yhteydessä oli vaihdettu myös ovet. Uusi ovi oli huultamaton ja koska vanha ovi oli uponnut syvemmälle, karmiin oli jouduttu laittamaan täytteeksi ohuet listat. Kynnyksen verhoiluun tämä ei vaikuttanut muuten kuin päällyslistan loveamisessa.

Uudet listat lisäävät sekä kynnyksen korkeutta että leveyttä. Pitää muistaa, että ilman on korjauksen jälkeenkin päästävä kiertämään oven ali! Koska lattia oli pyökkiä, myös kynnys peitettiin samalla materiaalilla. Pyökki ei sinänsä ole paras mahdollinen puulaji kosteiden- ja märkätilojen kynnykseksi, koska se on varsin arka kosteudelle.

Vasaraa pitelee hellä käsi

Ratkaisun periaate käy ilmi oheisista kuvista. Kynnyksen päälle kiinnitettiin pyöreäkulmainen lista, joka peittää myös sivuille tulevat listat. Käytimme samaa listaa myös sivuille, joten sinne tulevat soirot oli kavennettava sahaamalla.

Helpommalla tietysti pääsee, jos onnistuu löytämään valmiiksi sopivaa tavaraa. Huolellinen mittaus ennen puutavaraliikkeeseen menoa onkin paikallaan - pelivaraa tosin on, sillä sivulistojen alle, lattiaa vasten jätetään rako silikonitiivistystä varten.

Sivusoirot - jotka ovat yleensä erimittaiset kynnyksen vastakkaisilla puolilla - kiinnitetään paikalleen sopivilla, siisteillä nauloilla. Naulapyssy on tässä hyvä, mutta vasara käy yhtä hyvin; hakkaamisessa vain kannattaa olla tarkkana ettei puupintaan tule rumentavia koloja.

Soirojen alle, lattiaa vasten jätetään muutaman millin kolot silikonitiivisteelle. Yläreunan tasaaminen vanhan kynnyksen pinnan tasoon kannattaa tarkastaa vaikkapa teräsviivaimen avulla.

Vanhan kynnyksen ja paikallaan olevat sivusoirot peittävä, leveä ylälista katkaistaan ensin tarkasti karmin leveimmän kohdan pituiseksi. Sitten se asetetaan alustavasti tälle kohtaa, merkitään sen päihin tarvittavat loveukset kynällä, tarkastetaan mittanauhalla ja sahataan todella tarkasti ja huolellisesti!

Asetetaan ylälista paikalleen, käytetään taas naulapyssyä tai vasaraa. Puristetaan silikonitiiviste sivulistojen alle - ja se on siinä.

Pari huomautusta silikonin käsittelyyn:
- jos haluaa jostain syystä käyttää teippiä sauman rajaukseen, se on poistettava heti sauman viimeistelyn jälkeen (viimeistelyynhän käy erinomaisesti astianpesuaineeseen kastettu sormenpää)
- silikonitahrojen poistamiseen käytetty asetoni - tai kynsilakanpoistoaine - liuottaa voimakkaasti kaikkea lakkaa ja maalia. Ole varovainen, jos käytät valmiiksi lakattua listaa.

Sitten ei muuta kuin opettelemaan uuden, kauniin kynnyksen yli kävelemistä - sehän on hiukan korkeampi kuin entinen!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja