Kylmän sodan henkäys: USA vetäytyy historiallisesta ohjussopimuksesta, koska Venäjä ei suostu luopumaan ohjuksistaan

Venäjä laukaisi uuden Avangard-ydinohjuksensa 0:39
Venäjä testasi uutta superohjustaan joulukuussa – Putin: Täydellinen menestys

Historiallinen ohjussopimus Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä romuttuu. Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeo ilmoitti Yhdysvaltojen vetäytyvän INF-ohjussopimuksesta, mutta haluaa silti jatkaa aseidenriisuntaa Venäjän kanssa.

Venäjä on harmissaan sopimuksen romuttumisesta, sanoi Kremlin puhemies Dmitri Peskov.

–  Me kaikki olemme harmissamme siitä, että lähipäivinä tämä [Yhdysvaltain] päätös laitetaan hyvin todennäköisesti toteen. Päätös sopimuksen purkamisesta on tehty Washingtonissa aikaa sitten, sanoi Peskov toimittajille.

Yhdysvaltojen mukaan Venäjän ohjukset rikkovat sopimusta

Yhdysvallat on jo pidempään uhannut vetäytyä vuonna 1987 solmitusta INF-sopimuksesta, jos Venäjä ei hävitä kiisteltyjä 9M729-ohjuksiaan 2. helmikuuta mennessä. Yhdysvaltojen asettaman takarajan sopimuksen noudattamiselle on määrä umpeutua lauantaina, mutta ulkoministeri Pompeon odotettiin ilmoittavan vetäytymisestä etuajassa.

Yhdysvaltojen mukaan ohjukset rikkovat sopimusta, joka kieltää maalta laukaistavat ohjukset, jotka kantavat 500–5 500 kilometrin päähän. Venäjän mukaan ohjuksen kantomatka on enimmillään 480 kilometriä.

Saksan ulkoministeri yrittänyt pelastaa sopimuksen

Saksan ulkoministeri Heiko Maas on viime viikkoina yrittänyt pelastaa INF-sopimuksen sukkuloimalla Moskovan ja Washingtonin välillä. Maasin mukaan Venäjä on rikkonut sopimusta.

–  On hyvä muistaa, että Venäjä on rikkonut INF-sopimusta ja 60 viimeisen päivän aikana tehdyt vaatimukset läpinäkyvyyden ja paremman tiedonvaihtamisen kanssa ei ole johtanut mihinkään, sanoi Haas Bukarestissa.

Juttua päivitetty 1.2.2019 klo 15:50. Yhdysvaltojen ulkoministeri Pompeo ilmoitti Yhdysvaltojen vetäytyvän INF-ohjussopimuksesta.

Lue myös:

    Uusimmat