Kyberturvallisuuskeskus varoittaa: Poliisin nimissä soitellaan huijauspuheluita

Poliisin nimissä tehdyistä huijaussoitoista on tehty kuluneen viikon aikana ilmoituksia Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kyberturvallisuuskeskukselle.

Huijaussoitoissa on väitetty, että vastaajan nimissä on haettu lainaa pankista. Poliisina esiintynyt soittaja on väittänyt selvittävänsä lainanhakuun liittyviä epäselvyyksiä. Puheluiden vastaanottajia on painostettu luovuttamaan tietojaan.

Puhelut ovat tulleet yksityisistä numeroista, ja soittajat ovat puhuneet joko suomea tai venäjää.

– Soittaen tehdyt huijaukset ja tietojenkalastelut ovat kybertoimintaympäristössä yksi vanhimmista kalastelun keinoista. Nyt meille ilmoitetuissa tietojenkalastelupuheluissa rikolliset ovat toimineet eri kielillä ja ovat todennäköisesti osanneet arvioida kohteen käyttämän kielen ennakkoon, kertoo Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Harri Holmström tiedotteessa.

Kyberturvallisuuskeskus kertoo, ettei puheluun vastaamisesta ole mitään haittaa, mutta on syytä muistaa, että poliisi tai pankki ei koskaan pyydä puhelimitse tunnistautumistietoja tai pankkitunnuksia. 

Jos olet luovuttanut tietojasi tai huomaat menettäneesi rahaa, kehottaa Kyberturvallisuuskeskus välittömästi olemana yhteydessä pankkiin ja tekemään rikosilmoituksen.

Mitä pankkien selvitykset kertovat huijauksista ja niiden yrityksistä? 9:38
Mitä pankkien selvitykset kertovat huijauksista ja niiden yrityksistä?

Lue myös:

    Uusimmat