Kyberturvallisuuskeskus listasi vuoden tietoturvailmiöt: Tämä oli vuoden merkittävin uhka

Tietoturvan kannalta vuosi 2014 tullaan muistamaan pankkihuijauksista, tietoturvahyökkäyksistä yksittäisiä tahoja vastaan sekä Heartbleed-haavoittuvuudesta.

Kansainvälisessä vertailussa Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan suomalaiset ovat pärjänneet tietoturva-asioissa keskivertoa paremmin.

Suurin tietoturvailmiö vuonna 2014 oli ehdottomasti Heartbleed-nimellä tunnettu haavoittuvuus. Huhtikuussa paljastuneen haavoittuvuuden avulla jopa miljoonat salasanat, luottokorttinumerot ja monet muut arkaluonteiset tiedot saattoivat päätyä hakkerien käsiin.

Heartbleedia paljastamassa oli joukko suomalaisia tietoturvatutkijoita. OpenSSL-kirjastoja koskevan haavoittuvuuden löytymisen jälkeen viranomaiset kehottivat käyttäjiä vaihtamaan salasanojaan Googlen palveluista, Facebookista, Pinterestistä, Amazonista, Dropboxista, SoundCloudista sekä useista muista sivustoista. Kuluneena vuonna löydettiin porsaanreikiä myös muista verkon salausjärjestelmistä.

Pankkitunnuksia ja alastonkuvia

Pankkitunnusten huijauskampanjat työllistivät viranomaisia heti keväästä alkaen. Tunnuksia on koitettu urkkia muun muassa sähköpostiviestein. Kyberturvakeskuksen johtaja Kirsi Karlamaan mukaan viranomaisten ja firmojen välinen yhteistyö oli kuluneena vuonna erittäin hedelmällistä.

– Onnistuimme tiiviillä viranomaisten ja yritysten yhteistyöllä vähentämään merkittävästi taloudellista haittaa, kun huijaussivustot saatiin ripeästi tietoon ja irrotettua verkosta, Karlamaa Kyberturvakeskuksen tiedotteen mukaan toteaa.

Maailmalla tehdyt kohdistetut verkkohyökkäykset heijastuivat vuonna 2014 myös Suomeen. Kohdistetussa hyökkäyksessä hyökkääjä valikoi kohteensa tarkasti tämän hallussa olevien tietoaineistojen tai muiden vastaavien seikkojen perusteella. Kuluneen vuoden tunnetuin kohdistettu hyökkäys osui Applen iCloud-palveluun, jonka myötä useiden julkkisten alastonkuvia päätyi levitykseen luvatta.

Karlamaan mukaan suomalaiset ovat pärjänneet tietoturva-asioissa hyvin ja onnistuneet pitämään laitteensa pääosin puhtaana.

– Kyberuhat eivät noudata kansallisia rajoja, joten vertailuissa pärjääminen kertoo, että kokonaisuutena Suomi on kyberturvallisuuden kärkimaita maailmassa, Karlamaa kehuu.

Lue myös:

    Uusimmat