KRP: Vastaamosta tehty jo lähes 25 000 rikosilmoitusta – rikosuhreja jokaisessa Suomen poliisipiirissä

KRP:n rikosylikomisario Vastaamo-tutkinnasta: ”Olemme erittäin luottavaisia, että saamme tekijän kiinni – lain koura on pitkä” 0:35
KRP:n rikosylikomisario Vastaamo-tutkinnasta: ”Olemme erittäin luottavaisia, että saamme tekijän kiinni – lain koura on pitkä”

Keskusrikospoliisin kyberrikostorjuntakeskuksen päällikön Mikko Rauhamaan mukaan Psykoterapiakeskus Vastaamon rikosilmoituksia on kirjattu jo lähes 25 000.

Määrä on noussut tuntuvasti, viikko sitten ilmoituksia oli tehty 15 000. Rikosilmoituksen voi tehdä myös sähköisesti.

– Rikosilmoituksia on kirjattu ihan jokaisessa Suomen poliisipiirissä, mutta isoissa kaupungeissa rikosilmoituksia on tosin tehty väkimäärän vuoksi enemmän. Tämän hetkinen tietoni on, että rikosilmoituksia on kirjattu tarkalleen 24 473, toteaa Rauhamaa. 

Useita rikosnimikkeitä

Poliisi kirjaa kaikki rikosilmoituksen tehneet asianomistajina eikä ihmisen itsensä tarvitse tietää, mistä rikoksesta on kyse.

Rauhamaan mukaan on mahdollista, että ilmoituksissa on tässä vaihessa päällekkäisyyksiä.

– Vastaamon tapauksessa ihmiset ottavat yhteyttä monista syistä poliisiin tehdäkseen rikosilmoituksen. Osa on huomannut, että netissä on levitetty omia tietoja. Toiset ovat taasen saaneet kiristyskirjeen, sanoo Rauhamaa.

Tutkittavia rikosnimikkeitä ovat tällä hetkellä törkeä tietomurto, törkeä kiristys ja törkeä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.

Poliisin arvion mukaan rikosuhreja on Vastaamon tapauksessa arvioilta joitakin kymmeniä tuhansia.

Vihjeitä, vinkkejä ja huomioita poliisille

Jutun tutkinnanjohtajana toimiva Kansainväliseen verkkorikollisuuteen erikoistunut rikoskomisario Marko Leponen on kiitollinen poliisin saamista vinkeistä ja huomioista.

– Saamme runsaasti erilaista tietoa ja huomioita uhreilta ja muilta auttajilta. Olemme kiitollisia, että nämä kerrotaan tutkijoille eikä julkisuuteen.

– Vinkit auttavat tutkinnassa ja voi olla, että poliisin tutkinnan ulkopuolelta tehty huomio voi jopa olla se ratkaiseva tieto jutussa, sanoo Keskusrikospoliisissa työskentelevä Leponen sanoo.

Leposen mukaan verkkomaailman silminnäkijöistä on ollut jo nyt hyötyä tutkinnassa.

KRP:n mukaan tutkinta etenee hyvää vauhtia, vaikka läpimurtoa ei ole tullut. Myös rikosilmoitusten määrää voi nousta vielä paljonkin.

MTV Uutiset Live kertoi tuoreimmat tiedot Vastaamon tietomurron rikosilmoituksista – katso lähetys videolta:

Psykoterapiakeskus Vastaamon rikosilmoituksia kirjattu jo lähes 25 000 – määrä kasvanut viikossa huimasti 1:10

Lue myös:

    Uusimmat