Kuvat Venäjän ja USA:n salaisesta Suomi-tapaamisesta julki: Ilkka Kanerva tiesi vierailusta etukäteen – "Suomenkin etu on ilman muuta mukana"

1:18
Yhdysvaltojen ja Venäjän sotilasjohtajat tapasivat tänään Vantaalla – Ilkka Kanerva kertoo taustat

Venäjän ja USA:n asevoimien komentajat tapasivat tänään Vantaalla. Mistä se kertoo, puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanerva?

Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien komentajat Mark Milley ja Valeri Gerasimov tapasivat tänään Vantaalla Königstedtin kartanolla eli valtioneuvoston edustustiloissa Vantaan Riipilässä. Tapaamisen osapuolet tapaavat myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Puolustusvoimain komentajan, kenraali Timo Kivisen, Puolustusvoimat tiedotti.

Puolustusministeriön viestintäjohtaja Max Arhippainen vahvisti tapaamisen aiemmin keskiviikkona MTV Uutisille. Etukäteen tapaamisesta ei hiiskuttu julkisuuteen.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kertoo saaneensa tietää tapaamisesta vähän aikaa etukäteen.

– Tällaisilla tapahtumilla tietysti ennen muuta haetaan yhteisiä näkökantoja, kun halutaan keskustella asioista rauhallisesti ilman paineita, vertailla näkemyksiä ja katsoa missä ollaan menossa, Kanerva sanoo.

Keskustelu on oletettavasti koskenut "vähän pidemmän tähtäimen yhteistyönäkymiä", ei päivänpäällisiä aiheita.

"Suomi nauttii suurta luottamusta"

Venäjän ja USA:n asevoimien komentajien huipputapaaminen ei ole ensimmäinen laatuaan Suomen maaperällä. Gerasimov tapasi Milleyn edeltäjän Joseph Dunfordin Suomessa kesäkuussa 2018.

Ilkka Kanervan mukaan tapaamiset kertovat siitä, että Suomi on otollinen maa keskustella rauhassa.

– Kyllä Suomi nauttii tässä suhteessa suurta luottamusta, ja se on iso, iso asia tietysti, että Suomeen voidaan ja halutaan tulla puolin ja toisin. Varmasti siinä on meidän aktiivisuudellamme myös oma osuus, että Suomi haluaa asiallisesti hoitaa tämän tyyppiset kysymykset.

Välillisesti kyse on Suomenkin edusta: tapaamisilla ja keskusteluilla voi olla rauhoittava vaikutus maailmanpolitiikan kuohuihin.

– On siinä tietysti Suomenkin etu ilman muuta mukana. Jos tilanne on tämän kaltaisilla tapaamisilla vähänkään tasaisemmassa hallitummassa asennossa, totta kai se on pienen Suomen edun mukaista.

Tapaamisesta uutisoivat ensimmäisenä kansainväliset mediat, kuten Wall Street Journal.

WSJ:n mukaan keskustelun aiheena oli muun muassa terrorismin vastainen taistelu.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja