Kuvat näyttävät eron: Trumpin kannattajien mellakkaan ei juuri varauttu – kesällä BLM-liike toi poliiseja massoittain kadulle: "Järkeen ei käy"

Viime yön mellakka Washingtonissa oli yllättävä myös siltä osin, ettei Trumpin kannattajien protesteihin oltu varauduttu riittävän järeästi.

Asiasta on noussut melkoinen poru Yhdysvalloissa myös sen vuoksi, että kesän Black Lives Matter -mielenosoituksissa virkavaltaa oli paikalla runsaasti ja näkyvästi. 

The Guardianin mukaan esimerkiksi kesällä Washingtonissa BLM-mielenosoituksessa turvallisuutta takaamassa oli Washington DC:n poliisi täydellä arsenaalilla, US Park Police, yli 5 000 kansalliskaartilaista sekä muita valtion viranomaisia. 

Capitol Hillin mellakoihin herättiin täysillä vasta, kun protestoijat olivat jo päässeet sisälle.

Sisäpiirin apua?

Kongressin turvallisuus on myös huolettanut joitain poliitikkoja. Edustajainhuoneen demokraattijäsen kertoi poliisin vakuttaneen vain päiviä ennen, että Capitol Hill olisi turvassa mahdollisilta levottomuuksilta. 

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala pitää tapahtumia erikoisina. Väkivaltainen ryntäys pääkaupunkiin oli hyvin todennäköinen ja siksi vähäinen varautuminen ei käy järkeen.

– Jotkut uskovat, että tässä oli jonkinlaista sisäpiirin apua, Annala kertoo. 

On muun muassa arvailtu, että vartioimassa olleet poliisit tai vartioinnin sunnittelijat olisivat jollakin tavalla auttaneet mielenosoittajia. 

Yksistään poliisi olisi voinut varautua paremmin

Trumpin vastustajat ovat pelänneet, että vielä viime hetkillä Trump ottaisi käyttöön poikkeustilan vedoten sotilasvallankaappausuhkaan.

Tämän vuoksi armeijaa ei haluttu käyttää apuna Capitolin puolustamisessa. Mutta paremman puolustuksen olisi silti voinut rakentaa jo pelkästään poliisin joukoilla. 

– Sitä varmasti pengotaan, että miksi puolustus oli niin heikko. Eihän tämä yllätys ollut, että he hyökkäsivät sinne. 

Kova varautuminen BLM-mielenosoituksiin ja lepsu Capitolin suojaus ovat aiheuttaneet spekulointia ja antaneet vauhtia erilaisille teorioille. 

– Järkeen se ei käy, koska tässä on ollut nähtävissä jo siitä asti, kun Trump alkoi puhumaan salaliittoteorioista, että jonkilainen väkivaltainen ryntäys pääkaupunkiin on suorastaan todennäköinen.  

Capitolin joutuminen hyökkäyksen kohteeksi tuskin oli viranomaisille yllätys. 

Lue myös:

    Uusimmat