Kuvat Mäntsälän lentoturmasta – konetyyppi on yleisesti käytössä: "Ne ovat turvallisia ja joka käteen sopivia"

Ultrakevyt lentokone putosi Mäntsälässä – MTV turmapaikalla 5:41
Ultrakevyt lentokone putosi Mäntsälässä – MTV turmapaikalla

Ultrakevyt lentokone putosi tänään Mäntsälässä. Kevytilmailu Light Aviation ry:n kunniajäsen Viljo Levelä pitää turmaa yllättävänä. Hänen mukaansa turmakoneen tyyppi on yleisesti käytössä oleva.

Onnettomuuden ensitiedoissa kerrottiin, että kaksi ihmistä oli loukkaantunut. Sittemmin selvisi, että turmassa loukkaantui vain koneen lentäjä.

Viljo Levelä oli tulossa paikan päälle Mäntsälän lentoasemalle huoltamaan lentokoneita.

– Täällä vasta huomasin, että tällainen on tapahtunut. Erittäin ikävä asia, Levelä sanoo.

– Olen erittäin yllättynyt. Suomessa on eniten näitä saksalaisia Ikaruksia. Ne ovat turvallisia ja joka käteen sopivia. Maailmallakin 1700 lentäjää näillä lentää. Tämä on pidetty kone niin kerhojen kuin yksityistenkin ihmisten käytössä.

Levelä kertoo, että onnettomuuksia on silti nähty tälläkin konetyypillä.

– Tämä on markkinajohtaja monessa maassa. Aina kun on volyymiä, silloin on tapahtumiakin enemmän. Mutta ei suhteessa enempää kuin muillakaan koneilla.

– Totta kai tällainen aina herättää ja täytyy selvittää, mistä on kysymys ja onko jotain opittavaa. Pääasia, että mukana olleet ovat selvinneet yllättävän hyvinkin. Siinä mielessä täytyy kiittää tämän konetyypin rakennetapaa.

Turma sattui laskeutuessa

Turma sattui kun lentäjä oli suorittamassa laskeutumista. Kone putosi keula edellä kiitoradan viereiselle pellolle.

Levelä ei osaa tarkemmin arvioida sitä mitä on tapahtunut.

– Tällainen voi sattua, jos nopeus on ollut jostakin syystä liian pieni. Siipien nosto- tai ohjausvoima on vähentynyt. Sitten on yllättäviä tekijöitä. Tällainen paikka, missä metsä on suhteellisen lähellä, voi tulla yllätyksiä, jos on vähänkin turbulenttista tuulta ja tuulee sivusta.

Poliisi ja onnettomuustutkintakeskus tutkivat turman syitä.

Lue myös:

    Uusimmat