Kuva vauvasta nosti someraivon – Äiti: "Kohu syntyi, kun vauvaa piti väärän värinen mies"

Kävi niin kuin usein käy: pikkuvauvan töppönen putosi jalasta. Ennen kun äiti huomasi tapahtuneen, oli hän ehtinyt ottaa valokuvan ja jakoi sen myöhemmin Facebookissa. Äidin sivuilta kuva "tossukohusta" alkoi pian levitä luvatta netissä. – Selvästi närää aiheuttava asia oli se, että henkilö oli ulkomaalainen, äiti kertoo MTV Uutisille.

Kauniaisissa asuva Saga Riihinen oli reilu viikko sitten Helsingin Rautatientorilla tapaamassa ystäviään. 

Monet heistä ovat turvapaikanhakijoita, jotka pitävät Oikeus elää -mielenilmausta torilla. Mielenilmausleiri on ollut Rautatientorilla nyt muutaman viikon ja Riihinen on vieraillut siellä lapsensa kanssa lähes päivittäin.

– Olen alunperin tutustunut muutamiin heistä vapaaehtoistyön kautta, minkä jälkeen heistä on tullut ystäviäni. Olen käynyt siellä tukemassa heitä, Riihinen kertoo MTV Uutisille.

Mielenilmausta pitävät ystävät ovat Riihisen mukaan tuttuja myös lapselle.

Reilu viikko sitten otetussa ja sittemmin Riihisen Facebook-sivuille jaetussa kuvassa vauva on nuoren miehen sylissä. Kuvassa näkyy, että vauvalta puuttuu toinen talvitöppönen ja jalka on paljas. 

– Siinä oli vauvalta pudonnut kuvaa ottaessa töppönen jalasta. Vauvan jalat kun ovat sellaiset pehmeät, että niistä putoaa helposti jalkine.

Kuvaa on jaettu luvatta

Ei mennyt kauaa, kun Riihinen alkoi saada sosiaalisessa mediassa herjaavia viestejä. 

– Sain kuulla, että kuva oli napattu sivuiltani ja sitä oli jaettu erilaisissa rasistisissa keskusteluryhmissä.

Keskustelua oli syntynyt myös Huoli lastensuojelusta Helsingissä -ryhmässä.

– Kävin siinä ryhmässä sitten selvittämässä tilannetta, Riihinen kertaa.

– Huolta oli myös siitä, että lapseni oli annettu tuntemattomien syliin, vaikka he ovat minun ystäviäni.

"Väärän värinen tyyppi"

Riihinen itse kokee, että vaikka näennäisesti ihmiset sanoivat olevansa huolissaan vauvan paljaasta jalasta, kyse oli kuitenkin jostain ihan muusta.

– Isompi asia tuntui olevan se, että vauvaa piti sylissään väärän värinen tyyppi. Jos kuvassa vauvaa olisi pitänyt valkoihoinen mies, ehkä jotkut korkeintaan vähän kuittailisivat, että miehet eivät osaa pukea lasta.

– Selvästi närää aiheuttava asia oli se, että henkilö oli ulkomaalainen.

Muutamaa päivää "tossukohua" myöhemmin Riihinen julkaisi Facebookissa kuvan, jossa perheen ystävät ottivat kaikki toisen jalan kengän ja sukan pois solidaarisuudesta vauvaa kohtaan.

Riihinen kertoo, että kun hän on käynyt mielenilmausleirissä tapahtuneen jälkeen, paikalla on ollut maahanmuuttokriittisistä ryhmistä olevia henkilöitä, jotka kuvaavat häntä ja julkaisevat kuvia verkossa.

– Onhan se aika erikoista, Riihinen sanoo.

– Sitä tässä nyt odotan, että onko joku tosissaan tehnyt lastensuojeluilmoituksen. Minua se ei haittaa, mutta kuormittaahan se lastensuojelua kun heidän pitää tarkistaa tällaisia.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Vantaan Sanomat.

Juttua korjattu 2.3. klo 8:51. Korjattu aikamääre. Kuva vauvasta ilman toista töppöstä oli otettu reilu viikko sitten eikä viime perjantaina. Korjattu myös, haastateltavan kotikunta.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja