Pahoinpidellyn Jimin isä: Poikani oli herkkä ja ihmisläheinen nuori mies

Viikko sitten pahoinpidellyn Jimin isä kertoo olevansa yllättynyt tapahtuman saaman huomion ja perheelle lähetettyjen surunvalittelujen määrästä. Karttunen toteaa Jimin kuolleen rauhan ja ihmisten tasa-arvoisen kohtelun puolesta.

Jimin isä Kauko-Vesa Karttunen kertoo, että Jimi oli pahoinpidelty viikko sitten lauantaina uusnatsistisen Suomen Vastarintaliikkeen katutapahtuman aikana Helsingin Asema-aukiolla. Hän kuoli perjantaina sairaalassa.

Poliisi on kertonut tutkivansa tapausta, mutta ei vahvista mielenosoituksen, pahoinpitelyn ja kuoleman välistä yhteyttä.

Isän tiedot tapahtuneesta perustuvat Jimin kanssa liikkeellä olleiden kaverien kertomaan ja vastarintaliikkeen itse julkaisemaan videoon. Jimi ei Karttusen mukaan itse muistanut tapahtuneesta mitään.

Isä on tapauksen takia järkyttynyt ja hämmentynyt.

– Poikani kuoli turhan väkivallan takia, hän toteaa MTV Uutisten haastattelussa.

Karttunen itse sai tiedon tapahtuneesta sunnuntaiaamuna.

– Pojan äiti soitti minulle ja kertoi, että poikamme oli teho-osastolla. Kävin hänen luonaan heti ja juttelimme myöhemmin myös pahoinpitelystä, mutta hän ei muistanut tapahtuneesta mitään. 

Jimin sydän pysähtyi perjantai-iltana

Karttunen kertoo, että Jimi oli päässyt sairaalasta torstaina. Häntä oli neuvottu käymään sairaalassa jälkitarkastuksessa parin viikon päästä.

– Kun perjantaina soittelin Jimille töistä, hän kertoi olevansa ihan ok. Hän oli kuitenkin aika vähäpuheinen. Neuvoin häntä soittamaan 112:een heti, jos olo muuttuu huonommaksi.

Jimin olo huononi, ja hän teki niin kuin isän kanssa oli sovittu.

– Puolenpäivän jälkeen tilanne oli pahentunut ja hän oli soittanut hätänumeroon, mutta mennyt tajuttomaksi jo ennen puhelun päättymistä. Kun ambulanssimiehet olivat isännöitsijän kanssa mennet sisälle, poika oli ollut edelleen tajuton. Hänet oli viety Meilahden sairaalaan pääkuvaukseen, mutta päässä ollut verenvuoro oli ollut lääkärin mukaan niin paha, että mitään ei ollut tehtävissä.

Isä pääsi vielä näkemään poikansa sairaalassa.

– Kävin itse paikalla perjantai-iltana, ja annoin pojalle viimeisen siunaukseni. Kello 22.00 pojan äiti sitten ilmoitti, että pojan sydän on pysähtynyt.

"Jimi oli runopoika"

Karttusen mukaan 28-vuotias Jimi oli herkkä ja ihmisläheinen nuori mies.

– Hän kirjoitteli runoja ja oli myös hyvin kansainvälinen poika. Hän oli asunut pariin otteeseen Barcelonassa ja Lontoossa. Hänhän syntyikin Tukholmassa, jossa asuimme aikoinaan 10 vuotta.

Karttusen mukaan Jimiä kiusattiin Suomessa aluksi hänen "ruotsalaisen" taustansa takia.

– Jimin mukaan suomalaiset luokkakaverit suhtautuivat häneen vähän oudosti, koska hän on syntynyt Tukholmassa. Häntä oli nimitelty koulussa "svedupelleksi", jos hänen puheensa eivät miellyttäneet. Hän itse hyväksyi ihmiset ihmisinä sellaisina kuin he olivat, olivatpa he mistä päin maailmaa tahansa ja minkänäköisiä vain.

Jimi oli isänsä mukaan ollut viime ajat työttömänä, mutta ennen sitä hän oli ollut työkokeilussa helsinkiläisessä päiväkodissa. Nuorempana Jimi oli isänsä mukaan opiskellut Helsingissä matkailu- ja hotellialalla.

– Päiväkodissa hän työskenteli sellaisella puolella, jossa oli paljon ulkomaalaistaustaisia lapsia. Hän yritti saada heitä sopeutumaan Suomeen. Hän kertoi joskus, että työ on aika raskasta.

”Huomio on ollut valtavaa”

Karttunen kertoo sanoneensa Jimin kuoleman jälkeen lukemattomia yhteydenottoja sekä tutuilta että tuntemattomilta. Tuhannet ihmiset ovat jakaneet hänen Facebook-päivitystään, jossa hän kertoo tapahtuneesta. Myös Jimin omilla Facebook-sivuilla on lukuisia muistokirjotuksia ja surunvalitteluja.

Yhteydenotot ovat lohduttaneet Jimin perhettä.

– Me olimme Jimin kanssa hyvin läheiset, kuin parhaat kaverit. Pojan äiti toivoi, että en laittaisi tapahtunutta Facebookiin, mutta katsoin itse, että se toimii rauhan puolesta. Nyt suru on ikään kuin kollektiivista ja oma surutyönikin erilaista. 

Karttunen kertoo, että osa hänen tutuistaan haluaisi järjestää rauhanmarssin Jimin muistoksi.

– Poikani taisteli omilla mielipiteillään rauhan puolesta. Hänen sanomansa oli, että kaikki ihmiset ovat samanlaisia ja tasa-arvoisia.

”Poliisi kyllä löytää syyllisen”

Kauko-Vesa Karttunen uskoo, että poliisi löytää syyllisen.

– Asemalla on hyvät kamerat, ja poliisilla on käytössään myös vastarintaliikkeen video tapahtuneesta. Liikkeen sivuilla olevasta videosta on tosin poistettu se näkymä, jossa olisi näkynyt kuka tönäsi. Näytetään vain kuva, jossa poikani oli jo maassa musta huppari päällä, valkoiset housut jalassa ja tennarit. Uskon kuitenkin, että poliisin ei ole vaikea saada syyllistä kiinni.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja