Kuusikymppisten vanhemmat vaativat paljon lapsiltaan

Studio55:n toimitukselta on pyydetty juttua aiheesta, josta on pitkään vaiettu. Useat viisi- ja kuusikymppiset kokevat, että heidän vanhempansa ovat erittäin vaateliaita, jopa itsekkäitä huolehdittavia. Eräs Studio55:lle postia lähettänyt kertoi kärsivänsä siitä, että hänen vanhempansa vaatii alati huomiota ja apua. Samaan aikaan hän itse haluaisi harrastaa, matkustaa ja jakaa aikaansa lapsenlapsilleen.

Pitkään omaishoitajana toiminut, 62-vuotias Kaija-Leena Sinkko tietää, että hänen ikäpolvensa on kovien paineiden alla pitäessään huolta vanhemmistaan. Hän kuitenkin muistuttaa, etteivät vanhukset tehtaile hankaluuksia tahallaan.

− Vanhukset eivät ole vaativia, mutta vaikeita he ovat.

− Mutta ei se johdu siitä, että vanhukset olisivat ilkeitä, vaan niistä paineista, jotka syntyvät kuusikymppisten omaishoitajien kiireestä ja vanhusten fyysisestä ja psyykkisestä kunnosta, Sinkko sanoo.

Kireät tunteet ja riidat vanhusten ja omaishoitajien välillä ovat varsin inhimillisiä.

− Vanhuksilla on monesti muisti- ja muita sairauksia. Kun ihminen ei muista asioita, hän hätääntyy. Kun ihminen on hätääntynyt, hän tuskastuu. Lisäksi kun samaan aikaan omaishoitajalla on kiire, syntyy riitaa.

− Jo esimerkiksi vanhuksen huono kuulo saattaa aiheuttaa haasteita. Minä ainakin olen huomannut, että huudan kovaan ääneen ja sitten vanhus miettii, että mitäs tuo tuossa minulle huutaa, Sinkko kuvailee.

Hän ajattelee olevansa ensimmäistä sukupolvea, joka on kohdannut omien vanhempiensa vanhuuden.

− Minun vanhempieni vanhemmat kuolivat nuorina. Me emme osaa suhtautua vanhuuteen. Suomalainen yhteiskunta on yllätetty housut kintuissa ja siitä kärsivät vanhukset. He ovat sentään rakentaneet tämän maan!

Yhteiskunnalla on edessä pahoja vaikeuksia

Kuusikymppisten, vanhemmistaan huolehtivien haastava tilanne on monien asioiden summa. Kuusikymppinen joutuu vielä suhaamaan työkiireiden perässä, hänellä on jo lastenlapsia ja voimia sekä tarmoa omiin harrastuksiin.

Sinkon syyttävä sormi osoittaa päättäjien suuntaan. Hän muistuttaa, että pienten lasten vanhempien tarpeet ymmärretään yhteiskunnassa, mutta vanhuksista huolehtiville omaisille ei tukea tarjota.

− Ihmettelen suuresti, etteivät työmarkkinajärjestöt ole puuttuneet asiaan. Minäkin joudun monesti lähtemään töistä hakemaan vanhuksia ja työnteko kärsii. Tämä lasku jää työnantajien maksettavaksi, Sinkko huomauttaa.

Hän on myös läpeensä kyllästynyt poliitikkojen toimintaan. He eivät ole kyenneet järjestämään omaishoitajille säädyllisiä tukipalveluita.

− Se on hirveän epäviisasta säästämistä.

− Suomesta puuttuu kokonaan osaaminen vanhuudesta − samalla tavalla kuin meillä ei ole osaamista maahanmuuttajista. Mietin juuri, minkälaisia ongelmia sitten tuleekaan, kun maahanmuuttajavanhuksien asioita yritetään hoitaa, Sinkko nostaa esiin tulevat vaikeudet.

Tulevista vaikeuksista puheen ollen: jos suomalainen yhteiskunta on jo nyt lirissä vanhustenhoidon kanssa, on pahempaa luvassa. Sinkko lupaa, etteivät nykyiset yhdeksänkymppiset ole vaatimuksineen mitään verrattuna hänen sukupolveensa - eli suuriin ikäluokkiin.

− Yksikään minun ikäisistäni ei suostu sellaiseen kohteluun, jota meidän vanhempamme saavat nyt, Sinkko pamauttaa.


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja