Kuusamossa epäillään tahallisia porojen yliajoja: "On ajettu takaa sopivasti, jotta jalka menee poikki"

Kuusamossa epäillään tahallisia porojen yliajoja 0:24
Video: poliisi tutkii porojen tahallisiksi epäiltyjä yliajoja Kuusamossa

Poliisista vahvistetaan MTV Uutisille, että ilmoituksia porojen yliajoista on kesän aikaan tullut vajaa kymmenkunta.

Viimeisin vastaavanlainen tapaus sattui maanantaina. Kuusamossa paikallisessa Oivangin paliskunnassa epäillään, että auto ajoi tahallaan poron yli Rukajärventie 9:n kohdalla.

– Maanantaina kahdeksan jälkeen koululaiset odottelivat koulubussia, kun auto ajoi vauhdilla ohi, poro tuli tielle ja kertojien mukaan jarruvalotkaan eivät vilahtaneet. Auto törmäsi voimalla poroon, joka jäi kaistalle, kertoo Oivangin paliskunnan poroisäntä Juha Kujala.

– Poro ehti kitua siinä kymmenen minuuttia ennen kuin olin paikalla. Ajajasta ei ole vieläkään tietoa, mutta auton tuntomerkit ovat tiedossa.

Kujala on ilmoittanut asiasta poliisille. Kuusamon poliisiasemalta vahvistetaan MTV Uutisille, että tapaus on tutkinnassa.

Ei ainoa laatuaan

Kuusamon poromiehille on syntynyt useita epäilyksiä tahallisista yliajoista jo toukokuusta lähtien. 

– On tapauksia, joissa porot ovat kituneet useita päiviä hengissä. Lumi oli vielä toukokuussa maassa ja jäljet näkyivät, oli helppo yhdistellä asioita. Monessa yhteinen tekijä on se, että on ajettu takaa sopivasti, jotta jalka menee poikki, ja poro linkuttaa metsään ja jää kärsimään, Kujala kertoo.

– Meidän paliskunnan osalta on viisi tai kuusi tapausta tutkittavana.

Poliisista vahvistetaan MTV Uutisille, että ilmoituksia tapauksista on kesän aikaan tullut vajaa kymmenkunta. Virkavalta ei kuitenkaan kommentoinut tarkemmin epäilyjä. 

– Asian tutkiminen on vaikeaa, jos ei ole silminnäkijää tai ajaja ei jostain syystä ole jäänyt paikalle, kertoo ylikomisario Kimmo Tuulenkari Kuusamon poliisista.

– Jos teot osoittautuvat tahallisiksi, poliisi suhtautuu asiaan vakavasti, Tuulenkari jatkaa.

Onko viitteitä tässä vaiheessa tahallisuudesta?

– Tässä vaiheessa tutkintaa jätän kommentoimatta.

Kujala kertoo, että asian kanssa on tultu julkisuuteen, jotta tällainen käytös saataisiin loppumaan.

– Ilmiön juuret taitavat pohjautua sosiaalisen median ihanaan maailmaan, jossa tietyt ihmiset porotaloutta vastaan viestii ja yllyttää tekemään jopa tällaista rikollista toimintaa. Tämä on minun päätelmäni, Kujala kertoo.

Yhteistyötä vakuutusyhtiöiden kanssa

Poroisäntä Kujala ehdottaa mallia, jossa vakuutusyhtiöiden kanssa tehtäisiin yhteistyötä.

– Jos tässä Kuusamon alueella ainakin saataisiin sellainen käytäntö, että mikäli joku vie auton korjaamolle ja kertoo sen johtuvan porokolarista. Siinä vaiheessa vakuutusyhtiö tarkistaisi asian poromieheltä, onko kolaria ilmoitettu.

– Tästä hyötyisi vakuutusyhtiö ja meille siitä olisi etua, jotta tietäisimme, mikäli tapauksia ei ole ilmoitettu ja joku ehkä selviäisikin.

Kujala korostaa, että porokolarista ilmoittaminen on ehdottoman tärkeää. Hän kuvaa ilmoittamatta jättämistä eläinrääkkäykseksi.

– Porokolari on lähtökohtaisesti vahinko eikä porokolarin ilmoittamisesta tule mitään sanktioita. On jokaisen velvollisuus ilmoittaa, kun porokolari sattuu. Ilmoitus pitäisi tehdä hätäkeskukseen tai poromiehelle, jos sattuu sellaista tuntemaan.

Lue myös:

    Uusimmat