Mainos

Kuumailmapalloilijat laskeutuivat Egyptiin

Sveitsiläinen Bertrand Piccard ja britti Brian Jones ovat ensimmäisinä kiertäneet maapallon kuumailmapallolla ilman välilaskua. Palloilijat päättivät urakkansa ja laskeutuivat aamulla Egyptiin.

Sveitsiläisen Bertrand Piccardin ja britti Brian Jonesin ohjaama kuumailmapallo Breitling Orbiter 3 laskeutui Egyptin autiomaahan kello 8.07 Suomen aikaa. Laskeutumispaikka on Mutin kaupungin lähellä Dakhlan keitaassa 800 kilometriä lounaaseen Kairosta. Egyptin armeijan helikopteri löysi lentäjäkaksikon seitsemän tuntia laskeutumisen jälkeen.

Lasku onnistui kolmannella yrityksellä, kertoi laskeutumista lentokoneesta seurannut lennon johtaja Alan Noble. Piccard ja Jones ovat hyvässä kunnossa ja he lähettivät laskeuduttuaan viestin, jossa luki: -Kotka on laskeutunut.

Samoja sanoja oli käyttänyt amerikkalainen Charles Lindbergh lennettyään ensimmäisenä yksin Atlantin yli vuonna 1927. Tiedon tultua alkoivat kirkonkellot soida Chateau d'Oex'n kaupungissa Sveitsissä, josta lento alkoi 1. maaliskuuta. Piccard ja Jones olivat eilen puolenpäivän aikoihin ylittäneet Länsi-Afrikan yllä lennon maaliviivan eli 9 astetta 27 minuuttia läntistä pituutta.

Kuumailmapallon katsotaan siten kiertäneen maapallon. Sääntöjen mukaan kierros on tehtävä vähintään 30 asteen etäisyydellä jommastakummasta navasta niin, että matkaa kertyy vähintään 28800 kilometriä.

Piccard ja Jones lähtivät Sveitsistä 1. maaliskuuta. Lentäjäkaksikko suunnitteli alun perin dramaattista laskua pyramideille, mutta siitä luovuttiin alueella vallitsevan huonon sään takia.
(MTV3-STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.