Kuulutko näihin ryhmiin? Tulehduskipulääkkeet eivät sovi

Ibuprofeenivalmisteet ovat Suomen käytetyimpiä lääkkeitä. Ne eivät kuitenkaan sovi kaikille ja sopivuus kannattaa varmistaa etenkin siinä tapauksessa, että käytössä on muitakin lääkevalmisteita.

Ibuprofeenia pidetään Suomessa yleislääkkeenä, jota napataan vaivaan kuin vaivaan. Se ei kuitenkaan sovi kaikille. Ibuprofeenia eivät saisi käyttää sille allergiset, tai suolistovuodoista tai sydänsairauksista kärsivät.

Raskaana oleville ja osalle astmaatikoista eivät sovi mitkään tulehduskipulääkkeet, ei myöskään ibuprofeeni.

– Tulehduskipulääkkeitä ei saa käyttää raskauden aikana, varsinkin viimeisen kolmanneksen aikana ne voivat aiheuttaa isojakin ongelmia, kommentoi kliinisen farmakologian ja lääkehoidon erikoislääkäri Annikka Kalliokoski.

Hyvä vaihtoehto tulehduskipulääkkeille ovat parasetamolivalmisteet, joiden vaikutusmekanismi on erilainen. Ne ovat yleisesti paremmin siedettyjä, mutta niilläkin on riskinsä. Esimerkiksi alkoholisteille tai muuten maksasairauksista kärsiville parasetamolia ei suositella.

Yliannostuksen riski olemassa

Ibuprofeenia ja parasetamolia saa sekä ilman reseptiä että reseptilääkkeinä. Kalliokosken mukaan tämä päällekkäisyys on suurin syy sille, että niitä otetaan haittoja aiheuttavia liian suuria annoksia.

Lääkettä sisältävä reseptivalmiste on siis jo valmiiksi käytössä, mutta itsehoitovalmistetta otetaan tilapäiseen särkyyn sen lisäksi. Ei tulla ajatelleeksi, että ilman reseptiä saatavissa lääkkeissä voisi olla samoja vaikuttavia aineita kuin reseptilääkkeissä.

Etenkin, jos on useampi lääkevalmiste käytössä, tulisi itsehoitovalmisteen yhteensopivuus selvittää ennen käyttöä.

– Varsinkin ikääntyvillä, joilla saattaa olla useampi eri lääkevalmiste käytössä, kannattaisi aina olla lääkekortti mukana ja kysyä, mikä itsehoitovalmiste sopii omien lääkkeiden kanssa, Kalliokoski muistuttaa.

Aina, kun lääkkeitä ostaa itsehoitoon, kannattaa tarkistaa apteekissa, sopiiko se käytössä olevan lääkityksen kanssa yhteen.

Lue myös:

    Uusimmat