Ärsyttääkö ininä? Tästä kesästä povataan todellista hyttyskesää – asiantuntija kertoo, kuinka päästä eroon pikkupirulaisista

Runsas hyttyskesä edessä 6:42
Herkkänahkaisten harmiksi tänä kesänä hyttysiä lentelee näillä näkymin runsaasti.

Alkavasta hyttyskesästä on povattu runsasta. Kainuun ELY-keskuksen ympäristöasiantuntija Reima Leinonen antaa vinkit inisijöiden varalle.

Harvassa ovat he, jotka erityisesti nauttivat hyttysten laulannasta. Herkkänahkaisten harmiksi tulevana kesänä hyttysiä lentelee näillä näkymin runsaasti. Leinonen kertoo, kuinka pitää hyttyset loitolta sekä kotipihalta että iholta.

– Säilytä pihasi mahdollisimman matalakasvuisena, tuulisena ja hiukan ehkä paahteisena, eikä mitään seisovia vesilammikoita. Kyllä niitä silloin on huomattavasti vähemmän.

Entä kuinka pirulaiset pidetään loitolla iholta? Leinosen mukaan keskeinen seikka on pysyä rauhallisena. 

– Mitä rauhallisempana pysyt, niin sitä varmemmin ne eivät löydä sinua, koska pintaverenkierto on matalampi. Hiilidioksidiakin tulee vähemmän kun emme puuskuta ja huido.

Lumen määrä vaikuttaa hyttysten määrään 

Suomessa on 40 hyttyslajia. Määrällisesti eniten hyttysiä on keskikesällä.  

Leinosen mukaan hyttysten määrään vaikuttaa se, kuinka paljon on ollut lunta ja miten lumi sulaa.

– Viimeisimmäksi vaikuttaa se, kuinka pitkään kosteat painanteet, johon hyttyset ovat munineet säilyvät veden alla. Jos ne säilyy 2–3 viikkoa kesäisessä lämpötilassa, niin hyttysiä on runsaasti. 

Vaikka monessa paikassa on varoiteltu runsaasta hyttyskesästä, toppuuttelee Leinonen hurjimpia spekulaatioita. 

– Täytyy muistaa se, että nämä ei ole virallisia ennusteita. Tässä katsotaan se, millainen keli ovat. Jos tulee suotuisat olosuhteet, hyttysiä on enemmän, jos ei, niin vähemmän. 

Lue myös:

    Uusimmat