Kutsuitko vieraita kylään? Pidä mielessäsi kellonaika 21.09

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalainen kyläilykulttuuri on hieman muuttunut, mutta juhlien kohokohta kannattaa edelleen sijoittaa tiettyyn ajankohtaan.

Kun kutsut vieraita kylään, kutsujen kohokohta kannattaa ajoittaa iltayhdeksän tuntumaan. Tutkimustulosten mukaan useimmat vieraat alkavat kello 21.09 tarkkailla kutsujen tunnelmaa ja arvioida, kannattaako jäädä pitempään vai ryhtyä tekemään lähtöä. Iltayhdeksän sääntö pätee niin nuoriin kuin varttuneempiinkin kyläilijöihin. Havainto nousi esille 50-vuotisjuhlavuottaan viettävän After Eight -klassikkosuklaamerkin teettämässä tutkimuksessa.

Kyselyn mukaan useimmat vieraat uskovat, että kyläilyaika alkaa olla ohi klo 23.30 maissa. Vieraiden viihdyttäminen klo 21–23 välillä saattaa olla haastavaa, sillä useimmat uskovat kutsujen kohokohdan ajoittuvan iltayhdeksään.

– Vuosien varrella käytössäännöt ja perinteet päivällispöydässä ovat uudistuneet monella tavalla, mutta jotain on pysynyt ennallaan: iltayhdeksän on maaginen hetki, jolloin tunnelman pitäisi olla katossa tai muuten vieraat alkavat tehdä lähtöä. Noihin aikoihin emännän tai isännän kannattaa pitää keskustelua yllä ja varmistaa, että vieraille riittää tarjottavaa, After Eight -suklaan markkinoinnista Suomessa vastaava tuoteryhmäpäällikkö Kirsi Serow toteaa.

Teknologia ja juoruilu yhä yleisempää

Tutkimuksen mukaan uusi teknologia alkaa näkyä jo ruokapöydässäkin: Joka viides tutkimukseen osallistunut oli sitä mieltä, että on täysin hyväksyttävää pitää päivällispöydässä esillä älypuhelinta. Noin 40 prosenttia vastaajista kutsuu vieraansa nykyään kylään tekstiviestillä tai Facebookin välityksellä perinteisempien tapojen sijaan. Noin neljäsosa vastaajista ei ollut kutsunut vieraitaan näillä välineillä.

Myös juorukellot ovat tutkimuksen mukaan lisääntyneet: Yli kolmasosa alle 50-vuotiaista vastaajista juoruilee kutsuilla mielellään yhteisistä tuttavista. 1960-80-luvuilla juoruilun hyväksyi vain 14 prosenttia kutsujen osallistujista.

Viinipullo suosituin tuliainen

Tuliaisia kannattaa sen sijaan yhä tuoda: Jopa kaksi kolmasosaa alle 50-vuotiaista vastaajista tuo edelleen tuliaisia kylään tullessaan. Määrä on sama kuin aikaisempina vuosikymmeninä. Suosituimpien tuliaisten joukossa on viinipullo (78 %) tai suklaarasia (37 %).

Kyselyn toteutti Britanniassa One Poll syyskuussa 2012. Kyselyyn vastasi 1 000 yli 50-vuotiasta ja 1 000 alle 50-vuotiasta henkilöä. Yli 50-vuotiaita pyydettiin muistelemaan päivällisiä, joihin he olivat osallistuneet 20- ja 30-vuotiaina. Alle 50-vuotiaita pyydettiin ajattelemaan omia tai toisten nykyään järjestämiä päivällisiä.

Lähde: Nestlé

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja