Kustaankartano paransi asukkaidensa elämänlaatua pienillä muutoksilla

Kustaankartanon vanhustenkeskus palkittiin syyskuussa Oiva hoiva -palkinnolla. Palkinto myönnettiin merkittävästä työstä inkontinenssin hoidon kehittämiseksi.

Kustaankartanossa herättiin viime talvena siihen huomioon, että sen asukkailla oli keskimääräistä enemmän inkontinenssia, eli pidätyskyvyttömyyttä. Kustaankartanossa lähtötilanteena oli, että 80 prosenttia asukkaista kärsi pidätyskyvyttömyydestä. Tämä on 8 prosenttia enemmän kuin vanhainkodeissa keskimäärin.

– Päätimme tehdä asialle jotain, ja valitsimme kolme pilottiyksikköä, joissa totuttuja työtapoja alettiin muuttaa, kertoo Kustaankartanon vanhustenkeskuksen johtaja Leena Pohjola.

Uudet työtavat käyttöön

Asukaslähtöiseen projektiin valittiin kolmelta osastolta yhteensä 24 asukasta. RAI-tulosten, päivittäisten kirjausten ja henkilökunnan kanssa käydyn keskustelun perusteella heillä arvioitiin olevan fyysistä tai kognitiivista toimintakykyä niin paljon jäljellä, että pidätyskyvyn parantaminen voisi olla mahdollista.

– Asukkaasta riippuen pidätyskykyä tuettiin aikataulutetuilla wc-käynneillä, muistuttelulla, ohjauksella ja erilaisten apuvälineiden avulla. Arvioimme myös asukkaiden inkontinenssisuojien tarvetta.

Tulokset olivat hyviä

Projekti päättyi elokuussa 2010. Pohjolan mukaan sen avulla saavutettiin paljon hyvää.

– 16 asukkaan pidätyskyvyn arvioitiin parantuneen, ja 19 asukkaan inkontinenssisuojat kevenivät projektin aikana. Jotkut asukkaista pystyivät jopa luopumaan täysin suojien käytöstä.

Palaute sekä asukkailta että hoitajilta on ollut myönteistä.

– Aluksi jotkut hoitajat olivat hieman epäuskoisia, mutta tulokset ovat yllättäneet sekä hoitajat että potilaat itsensäkin. Pienillä muutoksilla on mahdollista parantaa asukkaiden elämänlaatua suurestikin.

Tulevaisuudessa Kustaankartanossa on tavoitteena siirtää kolmella osastolla toteutettu kokeilu käytännöksi kaikille osastoille. Pitkällä tähtäimellä Pohjola toivoo sen siirtyvän käytännöksi myös muihin vanhustenkeskuksiin.

Studio55/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja