"Kusiaisen" oikea nimi voi yllättää – muurahaisfaktat, joita et ehkä tiennyt

Tuomas kuvasi satumaisen näyn mökkimatkallaan – kymmenet muurahaispesät komistivat tien reunaa toisensa perään: ”Piti ihan kääntää auto ja käydä katsomassa uudelleen” 0:28
KATSO MYÖS: Tuomas kuvasi satumaisen näyn mökkimatkallaan – kymmenet muurahaispesät komistivat tien reunaa toisensa perään: "Piti ihan kääntää auto ja käydä katsomassa uudelleen"

Olet varmasti kuullut "kusiaisista", mutta tiedätkö ötököiden oikean nimen?

Jos olet koskaan vahingossa istunut tai astunut "kusiaispesään", tiedät, miten kirpakasti ne puolustavat reviiriään. Kusiaisen oikeaa nimeä sen sijaan et välttämättä ole kuullut.

Siloviholainen on "kusiaisen" oikea nimi

Kansankielisen kusiaisen oikea nimi on siloviholainen. Se kuuluu viholaisten sukuun.

Kusiainen ei lempinimestään huolimatta virtsaa; se pistää kipeästi, ja sen myrkky aiheuttaa kirvelyä ja paukamia iholla. Työläiset puolustavat yleensä maassa sijaitsevaa pesää kiivaasti, minkä varomaton ihminen saa todella tuta nahoissaan!

Siloviholaiset ovat oranssinkeltaisia. Niitä ei tule sekoittaa keltiäiseen, joka väristään huolimatta on rauhanomainen. Sekä kusiainen että keltiäinen on enimmillään viisi milliä pitkä. 

Keltiäisiä näkee eniten loppukesästä elokuussa.

Tiedätkö, mikä on mauriainen?

Monille tutulla, vaarattomalla sokerimuurahaisella on silläkin toinen nimi. Sokerimuurahaista kutsutaan myös pihamauriaisiksi tai mauriaisiksi, kuuluvathan ne mauriaisten sukuun. Mauriainen on tumma ja kooltaan pieni, 3–5millinen.

Kekoja mökkitien varteen lykkäävä muurahainen taas on luultavasti tupsukekomuurahainen. Se on Suomen yleisin kekoja rakentava muurahainen. lajin työläinen on pituudeltaan 4–8,5 millimetriä; väritykseltään se on mustanpunertava.

Tupsukekomuurahaisen kanssa samantyyppisen värityksen jakaa aitohevosmuurahainen. Se ei kuitenkaan tee kekoa, vaan tekee käytäviä puihin. Aitohevosmuurahaisen kuitenkin erottaa muista suuren kokonsa perusteella: työläinen voi olla 1,4 senttiä pitkä. 

Katso myös: Intohimoa aluskasvillisuudessa! Hyönteisten parittelusta tehtiin kuvakirja:

Hyönteisten parittelusta tehtiin kuvakirja - miltä näyttää ötökkäerotiikka? 7:19
 Tältä näyttää "ötökkäerotiikka".

Lue myös:

    Uusimmat