Mainos

Kupilla on merkitystä

Sanotaan, että itse kahvikuppi vaikuttaa oleellisesti siihen, miltä sen sisältämä juoma maistuu. Yhdelle oikeanlainen kuppi on hienostunut posliinikuppi kun taas toiselle kahvi maistuu parhaimmalta pirteästä muumimukista.

Suomalaiset ovat kahvin suurkuluttajia, ja niinpä myös erilaisilla kupeilla riittää kysyntää. Kaupoissa on runsaat valikoimat toinen toistaan kauniimpia kuppeja: aina kirjavista ja kauniisti muotoilluista design-kupeista perinteisiin Arabian kuppeihin. Kesäisiltä markkinoilta ja kirpputoreilta voi löytää persoonallisia käsintehtyjä kuppeja, kauniita antiikkikuppeja tai vaikkapa veikeitä huumorimukeja hauskoine iskulauseineen.

Kuppi juhlaan ja arkeen

Meillä kaikilla on varmasti omat mielimukimme. Itselläni on oikeastaan monia lempikuppeja ja myönnän auliisti, että olen varsinainen kahvikuppikeräilijä. Riippuu täysin päivästä ja ilmasta, minkä kupin haluan milloinkin käyttöön.

Ehdottomasti parhaimmalta kahvi maistuu kuitenkin Yhdysvalloista ostamastani Nalle Puh -mukista. Siitä juodessa tulen hyvälle tuulelle silloinkin, kun olen ollut huonolla tuulella.

"Minulle kahvi maistuu parhaimmalta Pentikin sydänmukista. Sain sen tyttäreltäni syntymäpäivälahjaksi, ja siitä kupista kahvin aromit tulevat todella hyvin esille." – Hannele, 51.

Arkisessa käytössä kahvin- ja teenystäville kelpaa erikokoiset ja -näköiset kahvikupit. Moni tuo esimerkiksi työpaikalleen oman mielikuppinsa. On mielenkiintoista, miten pienillä asioilla, kuten juuri kahvinjuonnilla mukavannäköisestä kupista, voi arkeen saada tarvittavaa piristystä.

Juhlavammassa tilaisuudessa kahvi tai tee nautitaan hienostuneista posliinikupeista. Juhlapöytään katetaan perinnöksi saadut ohuet posliinikupit, Arabian kahvikupit tai muuten arvokkaammat kupit. Hienostuneilla astioilla saadaan heti juhlantuntua ilmaan.

Vanhoista kupeista hyviä muistoja

"Mummon vanhat ruusukupit tuovat lapsuusmuistot mieleen. Katan ne pöytään vain erikoistilanteissa, sillä ne ovat minulle äärimmäisen rakkaat: niiden arvoa ei voi mitata rahassa. Ruusukupeista kahvi maistuu hurjan paljon paremmalta kuin muista kupeista." – Merja, 32.

Vanhoilla kupeilla on monellekin meistä aivan erityinen merkitys. Kupeista kumpuaa muistoja omasta lapsuudesta ja ehkä jopa isovanhempien kertomia tarinoita heidän lapsuudestaan. Joidenkin mielestä kahvi maistuu arvokkaammalta ja paremmalta vanhoista kuin uusista kupeista. Usein vanhoja kuppeja käytetään myös kauniina ja romanttisina sisustuselementteinä.

"Juon hyvin paljon teetä, ja mieluiten nautin sitä isosta paksureunaisesta kupista: siihen on mahduttava ainakin kolme desiä. Lempikuppini on äitini, aikoinaan Tiimarista ostama. Käytännössä se on pieni kukallinen vaasi, mutta siihen mahtuu tarpeeksi paljon teetä kerrallaan, ja siksi se on niin loistava." – Maija, 27.

Kaupoissa on myös runsaasti niin sanottuja uusvanhoja kuppeja. Jos ei tohdi kahvikutsuilla kattaa pöytään niitä mummolta perittyjä kuppeja, voi vallan mainiosti käyttää myös kauniita uusvanhoja kuppeja.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Future Imagebank, Indiska, Johanna Tamminen

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.