Mainos

Kuopiossa suljettiin aikakapseliin tämän ajan esineitä: "Lompakko voi tuntua naurettavalta sadan vuoden päästä"

1:59

Suomi 100 -juhlallisuudet ovat ohitse, mutta Kuopiossa katsotaan jo seuraavan 100 vuoden päähän. Illansuussa Kuopiossa suljettiin nimittäin aikakapseli, joka avataan vuonna 2117, kun Suomi täyttää 200 vuotta.

Ruostumattomasta teräksestä valmistettu kapseli sijoitettiin varmimpaan paikkaan joka Kuopiosta löytyi eli torin alle parkkihalliin. Kapselin kummiseltä Pekka Kantanen kertoo, että kapseli painaa tuhat kiloa ja sisältönä suuri määrä tämän ajan esineitä, jotka voivat 100 vuoden päästä tuntua naurettavilta.

– Esimerkiksi vuoden 2000 lompakko täynnä luottokortteja, vanhoja markan seteleitä. Sadan vuoden päästä ihmiset eivät voi ymmärtää sanaa lompakko.

Aikakapseli suljettiin juhlavasti ekumeenisin menoin. Piispat toivoivat ihmiskunnalle malttia, jotta vuosi 2117 vielä nähdään. Mutta mikä esine kuvastaisi nykyihmiselle niin olennaista kiirettä?

– Kyllä se valitettavasti varmaan on tuo kännykkä, siis älypuhelin, piispa Jari Jolkkonen vastaa.

Kapseliin pudotettiin sähköposteja ja myös pääministeri Sipilän ja rahaministeri Orpon terveiset – ja mikä yllättävintä Partasen kalakukon huippusalainen resepti. Arkkipiispa olisi mennyt vieläkin pitemmälle.

– No sinne vois laittaa semmosta joka ehkä ei kuitenkaan säily, karjalanpiirakoita ja kalakukkoa, ehdottaa arkkipiispa Leo.

Aikakapselin avainta vahtii seuraavat sata vuotta Kuopion kaupunginjohtaja, virkatyönä yötä päivää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.