Kuopiossa herättiin uuteen aamuun – kaupunginjohtaja kommentoi järkyttävän veriteon jälkeisiä tunnelmia: "Tällä hetkellä ajatuksemme ovat uhreissa ja heidän omaisissaan"

Kouluhyökkäys pysäytti Kuopion – Kuopion kaupunginjohtaja kommentoi eilistä kouluiskua 5:02
Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen kertoo kuopiolaisten tunnelmista Huomenta Suomen lähetyksessä.

Nuori nainen sai surmansa Kuopion Savon ammattiopistossa tiistaina ennen puoltapäivää, kun vuonna 1994 syntynyt mies tuli teräaseen kanssa kouluun ja hyökkäsi ihmisten kimppuun.

Veriteon yhteydessä loukkaantui epäillyn miehen lisäksi 9 muuta henkilöä, joista osa on edelleen sairaalahoidossa. 

Video: Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen kertoo, millä tavalla Savon ammattiopiston henkilökuntaa on valmisteltu tulevaa varten. 

Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen mukaan keskiviikkoon aamuun on herätty harmaan ja syksyisen sään lisäksi hieman harmain ja epätodellisin ajatuksin.

– Tunnelma on edelleen järkyttynyt, surullinen, vielä hieman epäuskoinenkin, Pirhonen tiivistää ajatuksensa MTV Uutisille.

Kuopio on edelleen turvallinen kaupunki

Pirhonen on aiemmin tiedottanut muun muassa Kuopion kaupungin Twitter-tilin kautta, että eilinen veriteko on ravistellut kuopiolaisten turvallisuuden tunnetta.

Hän kuitenkin korostaa MTV Uutisten haastattelussa, että Kuopio on myös tutkitusti varsin turvallinen kaupunki – myös jatkossa.

Muun muassa Kuopion kaupunki, paikallinen seurakunta sekä Punainen Risti ovat tarjonneet kriisiapua sitä tarvitseville. Pirhosen mukaan kriisiapua on ollut saatavilla vuorokauden ympäri. Kriisiavun tarvetta tullaan seuraamaan ja sitä tarjotaan myös jatkossa.

– Mitä nuorempi lapsi, sitä enemmän tämä tapaus varmasti hämmentää. Opettajilla on iso rooli antaa mahdollisuus siihen, että tunteet voivat tulla esille ja käydä keskustelua ja korostaa sitä, että kyseessä on kuitenkin yksittäistapaus, Pirhonen avaa tämänhetkistä tilannetta.

Kuten sisäministeri Maria Ohisalo, myös Kuopion kaupunginjohtaja kiittää viranomaisia ja muita toimijoita, jotka toimivat ripeästi ja ammattitaitoisesti kriisitilanteessa.

– Olemme tyytyväisiä siitä, että viranomaiset osoittivat kyvykkyyttään, apu saatiin nopeasti, Pirhonen kiteyttää. 

Arkeen palaaminen on vaikeaa

Kauppakeskus on keskiviikkona suljettu, mutta aikaisintaan torstaina koittaa päivä, kun Savon ammattiopiston henkilökunta ja oppilaat palaavat arkeen. Koulun henkilökuntaa onkin valmisteltu seuraavaa työpäivää varten.

– Tänään yritetään palata arkeen ja ymmärtää tapahtunutta. Varmasti jokainen kohdallaan miettii, miten tämäntyyppiset tapaukset voisi estää ja miten jokainen voisi toimia, jotta tämänkaltaisilta tapauksilta vältyttäisiin.

– Tällä hetkellä ajatuksemme ovat uhrien omaisissa ja läheisissä sekä heissä, jotka ovat edelleen sairaalahoidossa, kaupunginjohtaja päättää.

Tutukinnan etenemisestä tiedotetaan tänään

Tutkintavastuu on nyt siirretty Keskusrikospoliisille, jonka tutkintaryhmä on päässyt tutustumaan tapaukseen syvemmin eilisen illan ja keskiviikkoaamun aikana. KRP tiedottaa asiasta keskiviikkona aikaisintaan puolenpäivän aikaan.

MTV Uutiset seuraa tiiviisti tapauksen tutkinnan etenemistä.

Lue myös:

    Uusimmat