MTV Uutiset Kuopiossa: Tässä opiskelija-asuntolassa epäilty miekkaiskun tekijä asui – poliisin kotietsinnässä miehen kotoa löytyi polttopulloja, tämä tiedetään nyt

Kuopion epäilty hyökkääjä oli varustautunut sekä terä- että ampuma-aseella – tämä kaikki tiedetään nyt 12:08

Nuori nainen sai surmansa eilen alkuiltapäivästä koulussaan Kuopion Savon ammattiopistossa, kun vuonna 1994 syntynyt mies tuli teräaseen kanssa kouluun ja hyökkäsi ihmisten kimppuun.

MTV Uutisten tietojen mukaan uhri oli oppilaana ammattiopistossa.

Miehen asuntoon tehtiin kotietsintä

MTV Uutiset vieraili eilen illalla Kuopion Särkiniemessä, missä epäilty tekijä asui opiskelija-asuntolassa. Asuntola sijaitsee vain parin kilometrin päässä koulusta, missä mies toteutti hyökkäyksensä. 

Poliisilla oli eilen iltapäivällä asuntolassa operaatio ja miehen asuntoon tehtiin kotietsintä. Asunnosta takavarikoitiin atk-laitteita ja miehen kotoa löydettiin polttopulloja.

Epäilty on vuonna 1994 syntynyt syntyperäinen suomalainen mies. Hän on kyseisen oppilaitoksen opiskelija.

MTV Uutiset ei julkaise epäillyn miehen nimeä, koska viranomaislähteet eivät ole vahvistaneet sitä.

Mies käytti teossaan sapelityyppistä teräasetta. Hänellä oli myös mukanaan ampuma-ase, mutta sitä hän ei käyttänyt.

Rauhallinen naapurusto

Naapureiden mukaan epäilty mies pukeutui aina mustiin eikä hän koskaan tervehtinyt.

Naapurit olivat nähneet hänen kantavan äskettäin mukanaan pitkää laatikkoa. Miehestä ei naapureiden mukaan kuitenkaan koskaan ollut mitään häiriötä tai haittaa.

MTV Uutisten haastatteleman naapurin mukaan alue on erittäin rauhallinen.

– Täällä ei koskaan tapahdu mitään, on hiljaista ja rauhallista. Itse en ollut kotona, kun poliisit tulivat iltapäivällä, mutta kuulin jälkeenpäin, että poliisit olivat käyneet asuntoloissa, opiskelija-asuntolan naapurustossa asuva mies kertoo.

– On järkyttävää, että täällä tapahtuu tällaista, koska alue on niin rauhallinen, hän jatkaa.

Oliko nuori nainen pääkohde?

Epäillyllä tekijällä ei ole aiempaa rikoshistoriaa, eikä kouluun ollut suuntautunut uhkauksia.

Poliisin tiedossa ei ole, valitsiko epäilty uhrinsa sattumanvaraisesti vai tarkoituksella. Keskisuomalaisen tietojen mukaan nuori nainen oli tekijän pääkohde, mutta poliisi ei ole vahvistanut tätä tietoa.

Kiinniotettua miestä epäillään murhasta, murhan yrityksestä ja useista muista väkivaltarikoksista sekä niiden yrityksistä. Rikosnimikkeet tarkentuvat tutkinnan edetessä.

Kaksi vakavasti loukkaantunutta

Hyökkäyksessä loukkaantui yhteensä kymmenen henkilöä, joista yksi on epäilty tekijä.

Hätäkeskus sai ilmoituksen epäillystä väkivaltaiskusta kello 12.29 kauppakeskus Hermanissa. Poliisit olivat paikalla nopeasti ja epäilty tekijä oli jo tavoitettu 8 minuutin kuluttua hälytyksestä.

Poliisi käytti asetta ottaessaan epäiltyä kiinni, mutta sitä ei vielä tiedetä, mihin ruumiinosaan laukaukset osuivat. Muut hyökkäyksessä loukkaantuneet ovat koulun oppilaita ja henkilökuntaa. 

Epäilty ja yksi uhreista ovat vakavasti loukkaantuneita. Kuopion yliopistollinen keskussairaala kertoi eilen illalla, että toinen vakavasti loukkaantuneista on kriittisessä tilassa, ja toisen tila on vakaa. 

Muut loukkaantuivat lievemmin, ja neljä heistä on jo päässyt sairaalasta kotiin.

Loukkaantuneet ovat 15–50-vuotiaita, ja enemmistö heistä on naisia.

Poliisi eristi kauppakeskuksen

MTV Uutiset kävi eilen illalla kauppakeskus Hermanin luona, mutta alue ja rakennus oli laajasti poliisin eristämä.

Paikalle ei ollut tuotu kynttilöitä, kuten usein on tapana, ja syynä saattoi olla niin paikan laaja eristys kuin myös rankkasade, joka oli jatkunut Kuopiossa koko eilisen päivän ja illan.

Poliisinauhat kiersivät koko kauppakeskusrakennuksen laajalta alueelta ja varusmiehet vartioivat yötä vasten parkkialueita tiiviisti.

Kauppakeskus Herman, kaikki sen liikkeet ja myös Savon ammattiopisto pysyvät suljettuina ainakin keskiviikon. Poliisi tekee yhä tutkintaa paikan päällä.

Tapaus kiinnostaa ulkomaillakin

Kuopioon on tapauksen vuoksi tullut paljon tiedotusvälineiden edustajia myös ulkomailta. Erityisesti Ruotsista ja muista lähinaapureista on lähetetty toimittajia raportoimaan Kuopion puukkohyökkäyksestä.

Kriisiapua tarjottiin eilen jo kaikille osallisille, mutta myös kaikille sitä tarvitseville. Avun tarjonta jatkuu Kuopiossa tänäänkin.

Punaisella Ristillä on osoitteessa Puijonkatu 9 kriisipiste, josta halukkaat saavat keskusteluapua. Kriisipiste on avoinna heti aamuyhdeksästä alkaen iltaan saakka. 

Lue myös:

    Uusimmat