Mainos

Kuopioon valmistuu Suomen ensimmäinen nollaenergiakerrostalo

Kuopioon rakenteilla oleva nollaenergiakerrostalo on Suomen ensimmäinen rakennus, joka täyttää EU:n valmistelussa olevan energiatehokkuusdirektiivin 2020-vaatimukset.

Kuopion asuntomessujen oheiskohteeksi valittu nollaenergiakerrostalo on seuraava askel passiivirakentamisesta kohti energiaomavaraista rakennusta. Rakennus perustuu passiivitalolle tyypillisiin energiatehokkaisiin rakenneratkaisuihin, joita täydentää talon oma uusiutuvan energian tuotanto.

– Rakennus on passiivitalojen tapaan tavanomaista kerrostaloa tehokkaammin eristetty ja ilmatiiviimpi. Tehokkaalla eristämisellä minimoidaan talossa tuotettavan energian tarve, kertoo energiatehokkaita eristysmateriaaleja ja -ratkaisuja valmistavan SPU Systemsin varatoimitusjohtaja Janne Jormalainen.

Tehokkaasti eristävän ulkovaipan lisäksi talon energiantarvetta vähentävät muun muassa ilmanvaihdon lämmön talteenottolaitteet ja energiatehokkaat hissit, kodinkoneet ja valaistusjärjestelmät sekä luonnonvalon tehokas käyttö. Taloon asennetaan myös huoneistokohtainen veden- ja energianmittaus.

Talo tuottaa kulutuksensa verran energiaa

Nollaenergiatalo tuottaa yhtä paljon energiaa kuin se kuluttaa. Toisin sanoen nollaenergiatalossa tuotetun uusiutuvan energian ylijäämä on vähintään saman verran kuin käytetyn uusiutumattoman energian määrä. Kuopion nollaenergiakerrostalossa energiaa tuotetaan aurinkopaneeleilla, minkä lisäksi hyödynnetään maalämpökaivoa.

Kuopion lisäksi vastaava nollaenergiakerrostalo on valmisteilla Järvenpäähän. Rakennushankkeiden tavoitteena on luoda konsepti ARA-tuotantoon soveltuvista kohtuuhintaisista nollaenergiataloista. Konseptia kehittämässä ovat olleet Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) yhteistyössä Kuopion Opiskelija-asunnot Oy:n, Järvenpään Mestariasunnot Oy:n, Tekesin, Sitran ja VTT:n kanssa.

– Kuopion ja Järvenpään nollaenergiatalot ovat Suomessa suunnannäyttäjiä energiatehokkaassa kerrostalorakentamisessa. Suunnannäyttäjiä tarvitaan, sillä EU:n valmistelussa olevan energiatehokkuusdirektiivin mukaan kaiken uudisrakentamisen tulee olla lähes nollaenergiatasoa vuoden 2020 loppuun mennessä, Jormalainen sanoo.

Yleisöllä on mahdollisuus tutustua rakenteilla olevaan nollaenergiakerrostaloon Kuopion asuntomessuilla. Kohde on avoinna yleisölle 1.8. alkaen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.