Kuopion koulumurhaaja vaatii hovioikeudessa: Naisen surmaaminen miekalla ei ollut erityisen julmaa tai raakaa – MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä

2:25
MTV paikalla: Kuopion kouluhyökkääjän hovikäsittely alkaa – hyökkääjä vaatii tuomion lieventämistä

Kuopion kouluiskua aletaan tänään puida Itä-Suomen hovioikeudessa. MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä Kuopiossa.

Käräjäoikeudessa tuomittu Joel Marin valitti tuomiostaan. Lisäksi käräjätuomiosta valitti yksi hyökkäyksen uhreista.

Tänään torstaina alkava oikeudenkäynti jatkuu huomenna perjantaina ja edelleen seuraavana maanantaina ja tiistaina 13.-14. päivä. Lisäksi oikeudenkäyntiä varten on varattu kaksi varapäivää asian laajuuden ja koronan takia.

Marinia itseään on alustavan suunnitelman mukaan määrä kuulla ensi viikon maanantaina ja tiistaina tapahtumien kulkuun sekä hänen mielentilaansa liittyen.

Näitä asioita iskusta tuomittu vaatii

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi Joel Marinin 1. lokakuuta 2019 tehdystä murhasta, 20 murhan yrityksestä, törkeästä vahingonteosta, pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Lisäksi Marinin maksettavaksi koitui massiiviset, lähes puolen miljoonan euron suuruiset korvaukset. Mukaan ei ole laskettu oikeudenkäyntikuluja.

Marin hyökkäsi lokakuussa Kuopiossa sijaitsevaan oppilaitokseen miekalla aseistautuneena ja surmasi paikalla olleen ukrainalaistaustaisen naisen lukuisilla miekaniskuilla. Hän kävi myös muiden paikalla olleiden ihmisten kimppuun miekan kanssa.

Käräjätuomio tuli marraskuussa 2020. Marin valitti siitä hovioikeuteen ja vaati muun muassa, että hänen katsotaan syyllistyneen murhaan, mutta siten, että teon ei katsota tehdyn erityisen raa’alla tai julmalla tavalla.

Hän ei siis ole syyttäjän kanssa eri mieltä siitä, että kyseessä on murha. Sen sijaan hän toivoisi, että tekoa arvioitaisiin hovioikeudessa uudestaan ja lievemmin.

Lisäksi hän on vaatinut, että hänen katsottaisiin joidenkin murhan yritysten osalta syyllistyneen lievempiin rikoksiin, eli törkeisiin pahoinpitelyihin ja että osa syytteistä hylättäisiin.

Lisäksi Marin on muun muassa vaatinut, että hänen katsottaisiin olleen teot tehdessään alentuneesti syyntakeinen ja että hän saisi elinkautisen vankeusrangaistuksen sijasta määräaikaisen vankeusrangaistuksen. Käsityksensä mukaan hän kärsi tapahtuma-aikaan vakavasta mielentilan häiriöstä ja hänen kykynsä säädellä käyttäytymistään oli heikentynyt.

Käräjätuomiosta valittanut asianomistaja puolestaan vaatii, että Marinin hänelle maksettavaksi määrättyä vahingonkorvausta korotettaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja