Kuopiolaisäiti murhasi lapsensa – joutuu pakkohoitoon

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut kuopiolaisäidin kahden lapsen murhista. 

Vaikka äiti katsottiin syylliseksi murhiin, häntä ei tuomita vankilaan. Mielentilatutkimuksen mukaan nainen oli syyntakeeton ja joutuu pakkohoitoon.

Oikeus pohti myös niin sanotun lapsivuodepsykoosin mahdollisuutta surmien selittävänä tekijänä. Tutkija on kuitenkin katsonut, että kuopiolaisäidin psyykkistä vointia kuvaa paremmin naisen jo useamman vuoden sairastama psyykkinen sairaus.

41-vuotias nainen hukutti viime syksynä 2,5-vuotiaan ja 6-viikkoisen poikansa Kuopiossa. Hän oli ollut psykiatrisessa hoidossa nuoremman poikansa syntymän jälkeen. Nainen oli suunnitellut surmia useiden päivien ajan ollessaan psykiatrisessa hoidosssa. Hän pääsi pois hoidosta päivää ennen surmia.

Isällä ei ollut aavistustakaan siitä, että äiti suunnitteli pariskunnan lasten surmaamista. Surmatöiden aikana lasten isä oli katsomassa jääkiekko-ottelua jäähallissa, jonne nainen oli suostutellut miestään lähtemään. 

– Erikseen haluan tuoda esille sen, että kyseinen lauantaipäivä oli aivan normaali arkipäivä, kuten olimme toimineet jo vuosia. Mistään ei ollut nähtävissä merkkejä siitä, että vaimoni olisi suunnitellut tekevänsä jotakin minun poissa ollessani, isä sanoi kuulustelussa.

Nainen kertoi oikeudessa surmanneensa lapsensa, koska hänen mielestään vanhemmalla pojalla oli vakavia ongelmia muun muassa puheen kehityksessä. Sekä esitutkinnassa kuultu lääkäri että lapsen isä olivat sitä mieltä, ettei pojan kehityksessä ollut viivästymiä. 6-viikkoisen vauvansa äiti päätti surmata, sillä uskoi nuoremman lapsensa kärsineen todennäköisesti samoista ongelmista.

– Vauvalla ei oltu todettu mitään sairautta tai muuta poikkeavuutta, äiti kuitenkin myönsi.

Surmatekoihin vaikuttivat kuopiolaisäidin mukaan myös perheen taloudellinen tilanne. Lisäksi nainen koki, ettei hän ja hänen miehensä olisi pystyneet huolehtimaan perheestään.

Äidin tarkoituksena oli tehdä itsemurha teon jälkeen, jonka vuoksi nainen oli laatinut jäähyväiskirjeen.

– Me emme soveltuneet vanhemmiksi ylipäätään, minä olin sairas ja juoppo. Ja meidän rahalliset resurssimme eivät olisi joka tapauksessa riittäneet heidän kasvatukseensa. Emme olisi voineet tarjota heille parasta, äiti kirjoitti jäähyväiskirjeessään miehelleen.

Lue myös:

    Uusimmat