Kuntavaakunakokoelma vihdoin täydellinen – kymmenen perinnevaakunaa ripustettiin

Kuntatalossa on esillä kaikkien Suomen kuntien vaakunat 1:43

Helsingissä Kuntatalon käytävien seinillä on esillä yli 600 kuntavaakunaa. Kokoelmaa on hiljattain täydennetty kymmenellä perinnevaakunalla.

Pekka Granqvist on saanut Kuntaliiton johdolta leikkisän arvonimen kuntavaakunaneuvos. Eikä suotta, sillä Granqvist on kerännyt vaakunakokoelman.

– Heraldiikka on niin hienoa taidetta, ettei sitä voi ymmärtääkään, perustelee Pekka Granqvist harrastustaan.

Kuntavaakunoita on kolmenlaisia. Ensinnäkin ovat nykyiset viralliset vaakunat, jotka ovat kuntien käytössä. Toiseksi ovat kotiseutuvaakunat, jotka ovat kuntaliitosten jäljiltä entisiä virallisia kuntavaakunoita. Ja kolmantena ovat perinnevaakunat, jotka ovat vuoden 1949 kuntaliitoksissa loppuneiden kuntien vaakunoita. Osa näistä on suunniteltu vuosikymmeniä kunnan lakkauttamisen jälkeen.

Näitä perinnevaakunoita on suunniteltu ja tehty vielä aivan viime aikoina. Juuri tänään Kuntatalon vaakunakäytäville ripustettiin kymmenen uutta perinnevaakunaa: Degerby, Haaga, Huopalahti, Kulosaari, Oulunkylä, Kuusisto, Uudenkaupungin maalaiskunta, Hämeenlinnan maalaiskunta, Messukylä ja Pielisensuu.

Uusimmat perinnevaakunat on suunnitellut heraldikko Tapani Talari. Vaakunoiden suunnittelua ohjaavat lukuisat säännöt, eikä edes omistautunut harrastaja selviä haasteesta.

– Kerran yritin suunnitella vaakunan, mutta siinä meni kaikki väärin. Sen jälkeen olen jättänyt suunnittelun ammattilaisille, kertoo Granqvist.

Lue myös:

    Uusimmat