Mainos

Kuntaliitos voi leikata omaishoidon tukea

Esimerkiksi oppivelvollisuuden suorittaminen voi kuntaliitoksen yhteydessä muodostua seikaksi, joka vähentää omaishoidon tukea.

Kuntaliitoksissa omaishoidon tuelle päätetään uudet yhteiset kriteerit. Erot tuen kriteereissä voivat naapurikuntien keskenkin olla merkittäviä, mikä selviää omaishoitajille kun uusi suurkunta tai sote-alue muodostetaan ja kaikki vanhat omaishoidon sopimukset irtisanotaan.

Omaishoidon tuki on kuntien järjestämä palvelu. Se on siis lakisääteinen, mutta josta kunnan tulee huolehtia määrärahojensa puitteissa. Siksi tuki vaihtelee kunnittain. Eroja löytyy niin maksuluokkien määristä, tuen summista kuin siitä, kuka on oikeutettu tukeen.

Tukea maksetaan kunnan kukkaron – ja poliittisen tahdon - mukaan

Vuoden alussa voimaantulleissa kuntaliitoksissa omaishoidon tuet on yhtenäistetty. Esimerkiksi Kuopiossa liitoskunta Nilsiän tukia käydään parhaillaan läpi ja budjettiin varattiin heille erikseen rahaa tälle vuodelle.

Vuonna 2012 Kuopion omaishoidon tuen määräraha loppui kesken, mutta lisämääräraha järjestyi. Tällä hetkellä uusia omaishoitajia ei kuitenkaan oteta, jollei lisämäärärahaa taas järjesty tai jotain voimassaolevista sopimuksista irtisanota.

Myös Joensuussa uusi Kontiolahden kanssa muodostettu sote-alue pistää omaishoidon tuet uusiksi. Osa aiemmin tukea saaneista jää ilman, tukea kohdennetaan nyt sitä eniten tarvitseville eli käytännössä vähemmän vaativien omaishoidettavien tukea joudutaan leikkaamaan.

Kuntien säästöt vaikuttavat tukiin ilman kuntaliitoksiakin. Jyväskylän omaishoidon tuet käydään myös läpi. Tukia leikataan ja pienempien tukiluokkien saajia jäänee uusien kriteerien ulkopuolelle.

Harvalla kaupungilla omaishoitoon osoitetaan rahaa aina sen mukaan, moniko sitä hakee ja on tukeen oikeutettu. Oulussa kaikki kriteerit täyttävät saavat omaishoidon tukea, eikä tuki ole määrärahasidonnainen. Silti Oulunkin kuntaliitoksen yhteydessä tuen ehtoja on muutettu ja osan omaishoitajista on tyytyminen pienempään tukeen.

Kela-mallistako ratkaisu omaishoidon tukeen?

Sosiaali- ja terveysministeriössä myönnetään, että kansalaisten tasa-arvon näkökulmasta omaishoidon tuen kirjavuus kunnittain on ongelmallista. Monessa kunnassa toivotaankin, että omaishoidon tukeen tulisi enemmän valtakunnallista säätelyä. Omaishoidon tukeen kuuluu kuitenkin hoitajan palkkion lisäksi paljon tukipalveluja, kuten hoitajien vapaapäivien aikaisten tilapäishoitojen järjestäminen.

Yksi vaihtoehto olisikin jättää osa järjestämisvastuuta kunnille, mutta yhtenäistää omaishoitajien palkkioita. Tätä kannatetaan monessa sellaisessa kunnassa, jossa määrärahojen kanssa on ollut ongelmia. Kaikki eivät kuitenkaan syty ajatukselle yhtenäisistä tukiluokista.

Omaishoidon tuen kehittämistä pohditaan työryhmässä, jonka toimikausi kestää tämän vuoden loppuun.

Katso Hanna Takalan juttu (45 minuuttia 6.3.2013)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katso aiheesta lisää keskiviikon 6.3.2013 45 minuuttia -ohjelmassa kello 20.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.