Kunta-alan työehtoneuvotteluissa huima loppurutistus: Lääkärit ja opettajat saatava mukaan - viilaukselle on aikaa torstai-aamuun

Ehdotus peräti 420 000 kuntatyöntekijän työehdoiksi valmistui myöhään eilen valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Järjestöjen vastauksia odotetaan torstaina keskipäivällä. Sitä ennen pitää kutenkin neuvotella muun muassa lääkäreiden ja opettajien sopimukset ehdotusta vastaavaan kuntoon.

Sovittelijan johdolla saavutettu tulos sisältää mitä ilmeisimmin niin kutsuttujen kiky-tuntien poiston. Kilpailukykysopimuksen mukana tulleet lisätunnit on poistettu tällä neuvottelukierroksella lähes kaikista työehtosopimuksista.

Opettajien ja lääkäreitten lukuisissa sopimuksissa kiky:n myötä syntyneet työaikajärjestelyt ovat mutkikkaita ja erilaisia. Myös niiden purkaminen on haastava urakka. Lääkärisopimuksissa työtä teettää myös uuden työaikalain huomioiminen.

Siksi neuvotteluja käydään nyt lähes yötä päivää, jotta sopimukset olisivat linjassa mahdollisesti hyväksyttävän kuntasopimuksen kanssa. Neuvotteluja käydään myös teknisten sopimuksesta. Takaraja on torstai-aamu.

Akavalaiset pelaavat varman päälle

Akavalaisia lääkäreitä ja opettajia edustaa kuntaneuvotteluissa julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO.

Vaatimalla lääkäri- ja opettajasopimusten viilausta ennen koko suuren kuntasopimuksen hyväksymistä JUKO parantaa akavalaisten neuvotteluasemia. Mutkikkaat työaikajärjestelyt pitää nyt uudistaa sopimalla niistä pikavauhtia Kuntatyönantajien kanssa. 

Painetta sovun hakuun nyt siis ainakin riittää. Muuten JUKO antaa torstaina valtakunnansovittelijalle kielteisen vastauksen ja koko kuntasopimus jää syntymättä.

Mitä vastaavat kapinalliset hoitajat?

Kuntaneuvottelujen suurin jarru on tähän asti ollut hoito-ala. Hoitajajärjestöt TEHY ja Super ovat vaatineet muita suurempia palkankorotuksia ja pitkäaikaista palkankorotusohjelmaa.

Nyt näyttää siltä, että hoitajajärjestöjen neuvottelijat ovat olleet hyväksymässä valtakunnansovittelijan sorvaamaa esitystä. Muuten sitä tuskin olisi annettu.

Voi olla, että korona-kriisi on muuttanut hoitajajärjestöjen tähtäyspistettä. Talous sukeltaa, eikä kuntien palkanmaksuvara näytä lähitulevaisuudessa ainakaan paranevan. Lisäksi työtaistelu-uhkan käyttö on koronan takia todennäköisesti pitkään mahdotonta.

Vai onko hoitajien toinen päätavoite eli oma sopimus mahdollisesti etenemässä? Se selvinnee torstaina.

Todennäköistä kuitenkin on, että nyt ehdotetun kuntasopimuksen kesto ja kustannusvaikutus eivät oleellisesti poikkea muista tähän astisista sopimuksista.

Lopullisen hyväksynnän tai hylkäyksen tekevät työntekijäjärjestöjen ja kuntatyönantajan päättävät elimet torstaihin puoleenpäivään mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat