Kunnissa huutava pula kaavoituspuolen työntekijöistä: "Hakijoita nolla tai yksi"

Kunnissa on huutava pula kaavoitus- ja rakennuslupapuolen työntekijöistä 2:09
Kunnissa on huutava pula kaavoitus- ja rakennuslupapuolen työntekijöistä.

Yli 60 prosenttia kunnista kärsii kaavoituksen ja maankäytön työvoimapulasta.

Kuntien kaavoitus-, maankäyttö- ja rakennuslupapuolelle on kehittynyt vaikea työvoimapula. Työvoimapula pahenee edelleen, sillä tämän vuosikymmenen aikana lähes 40 prosenttia nykyisistä työntekijöistä eläköityy.

Työt kasautuvat, lupaprosessit venyvät ja asiat eivät etene, kun täyttämättä on yli viidennes teknisen toimialan työpaikoista kunnissa.

– Meillä on jatkuvasti rekryjä auki ja hakijoita suurin piirtein nolla tai yksi. Tuntuu, että moneen vuoteen ei ole ollut sellaista tilannetta, että pätevää (työvoimaa) saisi. Me emme pysy perässä hankkeissa, eli kaavoja ei saada aikaiseksi, kommentoi Kokkolan kaupunkisuunnittelupäällilkkö Jouni Laitinen.

Tilanne on sama koko maassa ja sillä on hintansa.

– Hankkeet, suunnittelut ja rakennusluvat viivästyvät. On luparuuhkaa, kertoo Miira Riipinen Kuntaliitosta.

Yli puolella kunnista on pulaa kaavoituksen ja maankäytön työntekijöistä, kolmasosa kärsii myös rakennusluvituksen työvoimapulasta. Puhutaan kaavoitus- ja rakennusarkkitehdeistä, diplomi-insinööreistä ja rakennusmestareista. Työvoimapula vaikuttaa myös alueiden investointeihin hidastavasti.

Vaikka työtä voitaisiin ostaa yksityiseltä sektorilta, se ei ratkaise ongelmaa.

– Täytyy aina muistaa, että ulkoa ostettaessa hallinnollinen prosessi ja monet siihen liittyvät asiat kuitenkin jäävät meille. Kaavaprosessissa maksimissaan ehkä kaksi kolmasosaa työstä pystytään ostamaan ulkoa, Laitinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat