Kun yhdessä nukkuminen ei onnistu – taustalla voi olla vakavakin sairaus

Kuorsaus on yleinen kiusa. Kaikki kuorsaavat joskus ja se on aivan normaalia. Tietyssä nukkuma-asennossa kuorsausta esiintyy enemmän kuin toisissa. Myös esimerkiksi nuha tai flunssa saattavat lisätä kuorsausta.

Meiju, 31, kertoo, että hän joutui puolisonsa kanssa turvautumaan kahteen eri makuuhuoneeseen. Mies kuorsasi niin kovaa, että vaikka välissä oli kaksi suljettua ovea, Meiju joutui silti käyttämään korvatulppia.

– En edes ole niin herkkäuninen, mutta Pasin kuorsaus on jotain aivan kamalaa.

Meiju ei suinkaan ole ainoa, jonka parisuhdetta toisen puolison kuorsaus koettelee. Mutta missä kuorsauksessa oikein on kyse ja voiko sitä jotenkin hoitaa?

Kuorsaaminen on useimmiten miesten ongelma. Miehistä noin 15– 25 prosenttia kuorsaavat säännöllisesti. Naisilla luku on puolet vähemmän. Kuorsaus on ääni, joka syntyy uloshengityksen aikana, kun ilma värähtelee nielussa. Jos ylähengitystiet ovat ahtaat, kuorsaus on todennäköisempää. Myös ylipainoisilla kuorsausta esiintyy muita enemmän.

Normaalisti kuorsaus on noin 60 desibelin luokkaa. Tosin Guinessin ennätysten kirjassa on mainittu kuorsaus, joka oli voimakkuudeltaan jopa 90 desibeliä.

Voiko kuorsaus olla vaarallista?

Shutterstock

Kuorsaus kertoo, että ylähengitysteissä on normaalia ahtaampaa tai siellä on jonkinlainen este. Tämä voi olla tilapäistä ja esimerkiksi alkoholi tai flunssa lisäävät hetkellisesti kuorsaamista.

Joskus kuorsauksessa voi kuitenkin olla kyse vakavammastakin. Ronkopatia, ylähengitysteiden ahtaumatauti eli UARS sekä uniapnea ovat kaikki kuorsauksen seuralaisia.

Uniapnea voi olla vaikeana hengenvaarallinen tila. UARS:ia ja uniapneaa esiintyy keski-ikäisestä väestöstä vain noin neljällä prosentilla. Uniapneassa hapensaanti vaikeutuu nukkuessa ja se voi myötävaikuttaa sydäninfarktin tai aivohalvauksen syntymiseen.

Yksi uniapnean seuraus on myös päiväväsymys, joka voi aiheuttaa vakaviakin riskitilanteita. Esimerkiksi on kerrottu, että Tsernobylin onnettomuuden taustalla olisi ollut uniapneaa sairastava henkilö, joka oli torkahtanut väärään aikaan.

Lapsilla ja nuorilla henkilöillä kuorsausta saattaa aiheuttaa esimerkiksi suuriksi kasvaneet nielurisat.

Kuorsauksen hoito

Vakavissa tai häiritsevissä tapauksissa kuorsausta voidaan yrittää helpottaa leikkauksilla. Leikkauksessa poistetaan nielun pehmytosia, jotta ahtautuneet hengitystiet saataisiin jälleen laajemminksi. Myös esimerkiksi suulakea voidaan jäykistää.

Kookkaat nielurisat aiheuttavat kuorsausta, mutta toisinaan syy voi löytyä pienemmistäkin muutoksista kuten turvonneesta pikkukielestä, laajoista, verkkomaisista takalakikaarista tai runsaista limakalvopoimuista.

Kuorsauksen hoitoon on kehitelty myös vaihtoehtoinen kuumennushoito, RFA. Hoidossa kuumentamalla limakalvoja kudoksten valkuaisaineet saostuvat ja kudos menee kuolioon. Kuollut kudos häviää ja jäljelle jäänyt terve kudos arpeutuu. Toimenpide tehdään kerrallaan hyvin pienille alueille ja sen kerrotaan olevan lähes kivuton ja toipumisen nopeaa.

Kuumennushoidon on todettu vähentävän kuorsausta yli puolella ja vähentävän päiväväsymystä.

Kuorsauksen hoitoon on kehitetty myös esimerkiksi nieluun suihkutettavia aineita, jotka supistavat nielun kudoksia yön ajaksi.


Teksti: MTV3/Helmi

Lähteet: Wikipedia, kuorsaus.com, kuorsaus.org

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat