Kun sähkökatkos yllättää – näin kulutat aikaasi ilman sähköä

Joulun jälkeen hurjiksi yltyneet myrskyt ovat katkoneet sähköjä ympäri Suomea. Aikaa on kuitenkin mahdollista kuluttaa sähkökatkoksen aikaan mukavastikin. Näin varaudut tulevaisuudessa yllättäviin sähkökatkoksiin.

Sähkökatkos ei sulje pois kaikkea tekemistä. Vaikka tänä päivänä kotitalouksien perustoiminnot nojaavat vahvasti sähköön, voi muutamasta päivästä sähköttä selvitä niin, että mieleen jäävät mukavat muistot.

Kynttilät esiin kaapeista

Kun sähkökatkos yllättää, on kynttilät syytä etsiä pikimmiten kaapeista. Valon- ja tunnelmantuojina kynttilät pelastavat tälläkin viikolla monet sähkökatkoksen yllättämät perheet.

Jos kotona on takka, mikäs olisikaan osuvampi aika sen käyttöön, kuin aika ilman sähköjä. Tunnelman lisäksi takka tuo tilaan lämpöä.

Kylmien ruokien napostelu

Etenkin joulun jäljiltä kaappeihin jää usein ruokaa riittämiin useammalle päivälle. Vaikka lämmittäminen ei ilman sähköä ole useissa kodeissa mahdollista, voi välipäivien ruokalistan suunnitella sähkökatkoksen luomien rajoitusten mukaan.

Lukeminen

Lukeminen on rauhoittavaa ja rentouttavaa puuhaa, joka onnistuu mainiosti kynttilänvalossa. Kannattaa pitää huoli siitä, että ympärillä on riittävästi valoa lukemiseen, jotta silmät eivät kärsi hämärässä lukemisesta.

Pelaaminen

Sähkökatkoksen hetkellä on aika kaivaa kaapeista pelikortit tai vanhat lautapelit. Aika kuluu mukavasti tuttujen pelien parissa ja touhu on sosiaalisempaa kuin television katselu.

Radion kuuntelu

Ennen huomattavasti suurempi osa sähkölaitteista toimi pattereilla. Löytyisikö kaapista vanha radio tai vaikkapa kasettisoitin, joka soittaisi pattereilla tämän vuoden viimeisimpiä joululauluja?

Päiväunet

Nukkuminen on yksi mukavimmista tavoista viettää aikaa, kun sähkökatkos rajoittaa tekemistä. Jos päiväunia tulee muutenkin nukuttua harvoin, sopii lomailuun loistavasti torkut kodin pimeässä.

Yhteydenotto naapureihin

Naapureiden kanssa ollaan nykyään entistä vähemmän tekemisissä. Sähkökatkos on oiva hetki korjata tämä nykyaikainen tapa ja ottaa yhteyttä niin ikään sähkökatkoksen kanssa kamppaileviin naapureihin!

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja