Kun erityisoppilas Sarband Rashed sai ylioppilaskokeiden tulokset, hän alkoi itkeä: "Jes mä valmistun!"

Sarband Omar Rashedin tie ylioppilaaksi ei ollut helppo – katso ilahduttava tarina 3:04
Sarband Omar Rashedin tie ylioppilaaksi ei ollut helppo – katso ilahduttava tarina.

Lauantaina ylioppilaslakin painaa päähänsä yli 25 000 lukion päättänyttä. Yksi heistä on Sarband Omar Rashed, jonka tie erityisluokalta ylioppilaaksi ei ollut helppo.

Sarband ei kuitenkaan luovuttanut. Perheen, ystävien sekä opettajien tuella unelma toteutui.

Sarbandilla oli keväällä totinen paikka opinto-ohjaajan luona. Sarband oli aiemmin reputtanut historiassa ja nyt hän jännitti, kuinka tällä kertaa kävisi. 

Sarband muistelee ja kuvailee MTV Uutisille tilannetta opinto-ohjaajan huoneessa. 

– Opo on niin kuin tuossa edessä. Katson alas ja pidän käsiä ristissä. Opo selailee opintotietojani ja kurssisuorituksiani. Ajattelen mielessäni, että 'pliis, sano, että mä valmistun'. Sitten opo sanoi, että 'B'. 

Sarband oli huojentunut tai pikemminkin valtaisan onnessaan. 

– Mulle se oli kuin olisin nostanut kannua ylös. Menin opohuoneen ulkopuolelle ja huusin 'jes mä valmistun!'. Kyyneleet valuivat ja kuviksen opettaja tuli halaamaan, Sarband muistelee tilannetta.  

"Kova työ palkitaan aina"

Sarband on syntynyt Suomessa. Hänen vanhempansa ovat Kurdistanista, Pohjois-Irakista.

Keskittymishäiriöstä kärsivä nuori mies kävi koko peruskoulun erityisluokkaa. Sen jälkeen tie vei ammattikouluun. Se ei kuitenkaan tuntunut Sarbandille omalta paikalta. Hän vaihtoi Vuosaaren lukioon, mutta vaihto ammattikoulusta lukioon ei ollut helppo. 

– Mulla oli vaikeaa lukiossa. Sitten äiti antoi sellaisen ohjeen, että 'Sarband, älä vertaa itseäsi muihin, vaikka muut voi olla parempia koulussa, haasta vain itsesi'.

Opiskeluaikaa ei ainakaan helpottanut globaali pandemia, korona. Sarbandin mukaan korona-aikana paineet kasvoivat. Jotkut kaverit kehottivat jopa luopumaan haaveesta päästä ylioppilaaksi. 

– Haluan antaa kaikille viestin: kova työ palkitaan aina. 

Huomenna lauantaina Sarband saa lakin virallisesti päähänsä, vaikka haastattelutilanteessa Sarbandilla lakki jo olikin päässä. Juhlia suvun kanssa vietetään ensi viikolla. 

– Vihdoin löydettiin tarpeeksi iso kerhotila. Vaikka se on vähän myöhään, on se parempi kuin ei koskaan.

Sarband sanoo, että saa vihdoin olla ylpeä jostakin asiasta. 

Lue myös:

    Uusimmat