Kumipyörille siirtynyt magneettikuvauslaitteisto menee potilaiden luo – magneettitutkimus ei ole enää erityinen tapaus

Kumipyörille siirtynyt magneettikuvauslaitteisto menee potilaiden luo 1:50

Suomessa on kymmenkunta magneettikuvausrekkaa. Suurin osa niistä on yritysten omistamia ja ne myyvät palveluitaan paitsi omille asiakkailleen myös kunnille ja sairaanhoitopiireille.

Magneettitutkimuksista on tullut arkipäiväinen osa sairauden tutkimusta ja hoitoa. Vielä 1990-luvulla oli erityistä ja erikoista päästä magneettikuvaukseen.

– Ei ole enää tapaus, sanoo palvelupäällikkö Marjaana Puustinen Terveystalosta.

Julkinen sektori ostaa yksityisiltä toimijoilta täydennystä omaan tarjontaansa. Esimerkiksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuvantamiskeskuksella on kuusi kiinteää laitetta ja yksi oma rekka. Silti se ostaa palvelua myös ulkopuoliselta. Magneettikuvauksen tekeminen rekassa on kalliimpaa kuin sama tutkimus kiinteillä laitteilla. Sen katsotaan kuitenkin kannattavan.

– Kyllä hyöty on siinä, että hyvin monella tavalla sairaita ihmisiä ei tarvitse kuljettaa pitkiä matkoja edestakaisin yhden tutkimuksen takia, sanoo vastuualuejohtaja Irina Rinta-Kiikka Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuvantamiskeskuksesta.

Rekan laitteistolla ja henkilökunnalla voidaan tehdä kaikki samat tutkimukset kuin kiinteillä laitteilla varjoainekuvaukset mukaan lukien.

Magneettikuvausrekka on kallis investointi, noin puolitoista miljoonaa euroa. Siksi sen ei anneta seisoa tyhjän panttina.

– Rekalla tehdään kuvauksia 12 tuntia päivässä kuutena päivänä viikossa, kertoo kuvantamisesta ja teknologiasta vastaava johtaja Soile Komssi Terveystalosta.

Lue myös:

    Uusimmat