Mainos

Kuluttajien luottamus talouteen hiipunut

Suomalaisten kuluttajien luottamus talouteen on edelleen heikentynyt.

Kansalaisten talousnäkemyksistä kertova luottamusindikaattori laski huhtikuussa 4,8:aan, kun se vielä maaliskuussa oli 6,6, kertoo Tilastokeskuksen kuluttajabarometri. Omaan talouteensa ja säästämismahdollisuuksiinsa kuluttajat luottavat kuitenkin yhä vahvasti.

Oman taloutensa kohentumiseen uskoi lähes yhtä moni kuin aikaisemmin, eli 27 prosenttia kuluttajista. Vain 11 prosenttia kuluttajista arvioi oman taloutensa huononevan. Huhtikuussa enää 17 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista 32 prosenttia arvioi maamme talouden huononevan. Maaliskuussa taloustilanteen kohentumiseen uskoi vielä 22 prosenttia ja heikkenemistä ennakoi 31 prosenttia.

Kuluttajista 61 prosenttia piti huhtikuussa säästämistä kannattavana. Kestotavaroiden ostamista piti edullisena 42 prosenttia ja lainan ottamista 56 prosenttia kuluttajista. Kotitalouksien rahatilanne oli edelleen hyvä. Kotitalouksista 72 prosenttia uskoi pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana ja 14 prosenttia suunnitteli lainanottoa.

Kotitalouksilla kulutusaikeita

Kotitalouksilla oli huhtikuussa edelleen runsaasti kulutusaikeita. Osa suunnitteli esimerkiksi lomamatkoja tai asunnon korjaamista. Kotitalouksista 8 prosenttia aikoi hankkia digiboksin tai -television viimeistään alkusyksystä, kun ne varsinaisesti tulevat myyntiin. Kotitalouksista 9 prosenttia suunnitteli auton hankintaa puolen vuoden sisällä. Asunnon ostamista harkitsi 5 prosenttia kotitalouksista.

Huhtikuussa 34 prosenttia kuluttajista uskoi, että työttömyys vähenee edelleen seuraavan vuoden aikana. Vuosi sitten työttömyyden laskuun uskoi vielä 47 prosenttia kuluttajista. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, johon haastateltiin 1615 Suomessa asuvaa henkilöä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.