Kuluttajavirasto: Kosmeettisesti amputoitava ei ole potilas

Kuva: Futureimagebank.com
Kuva: Futureimagebank.comCopyright MTV Oyj/futureimagebank.com, 2007
Julkaistu 24.04.2008 10:00(Päivitetty 28.04.2008 14:21)

Kuluttajavirasto haluaa kiinnittää huomiota kehonmuokkauspalveluiden riskeihin. Kehonmuokkauspalveluita tarjoavat yleensä tatuointi- ja lävistysliikkeet.

Kehonmuokkaustapoja ovat esimerkiksi arpeuttaminen, polttotatuoinnit, ihon alle asennetut implantit, kielenhalkaisu sekä kosmeettinen amputaatio.

Kehonmuokkauspalvelua tarjoava yrittäjä ei yleensä ole terveydenhuollon ammattihenkilö. Jos asia on näin, siitä on kerrottava se asiakkaalle. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus (TEO) ei valvo tällaisen palveluntarjoajan toimintaa. Palvelun hankkinut kuluttaja ei myöskään ole potilaan asemassa eikä mahdollisissa vahinkotilanteissa potilasvakuutusjärjestelmän piirissä.

Palveluita tarjoavien yritysten on noudatettava kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta annetun lain vaatimuksia. Yrityksen on varmistuttava siitä, ettei palvelusta aiheudu vaaraa kuluttajan terveydelle. Yrityksen on siis huolehdittava muun muassa välineiden asianmukaisesta desinfioinnista ja tilojen hygieenisyydestä. Palveluntarjoajan tulee myös antaa asiakkaalle riittävästi tietoa kehonmuokkaustoimenpiteen seurauksista ja niiden peruuttamattomuudesta.

Vaikka asiakas noudattaisikin hoito-ohjeita, kehonmuokkauspalveluihin liittyy aina komplikaatioiden riski. Palveluntarjoajan onkin tarvittaessa kehotettava asiakasta hakeutumaan välittömästi lääkärihoitoon.

Ääritapauksissa kuten sormien kosmeettisten amputointien yhteydessä tulee arvioitavaksi, onko palvelu mahdollista katsoa oikeudellisesti hyväksyttäväksi edes silloin, kun täysi-ikäiselle kuluttajalle on kattavasti ja selkeästi kerrottu toimenpiteen seuraukset ja siihen liittyvät lääketieteelliset riskit.

Kehonmuokkauksella tarkoitetaan pysyvää tai väliaikaista muutosta ihmiskehoon muusta kuin lääketieteellisestä syystä.

(MTV3)

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa