Kuluttajat kaipaavat silakkaa tarjolle uudella tavalla

Silakan rooli on kuluttajien silmissä ristiriitainen. Sitä pidetään hyvänä, edullisena ja monipuolisena kalana, mutta sen rooli on hyvin arkipäiväinen. Siinä missä lohi on kuningaskala tai made talven gourmetherkku, silakka on "vain silakka".

Muun muassa tällaisia tuloksia saatiin, kun Pro Kala ry tutkitutti miten nuoret kuluttajat suhtautuvat silakkaan. Projektipäällikkö Katriina Partasen mielestä tutkimuksen viesti on selvä: silakan nykyistä häilyvää ja ristiriitaista roolia pitäisi jämäköittää. Silakan nykyiset käyttötavat eivät innosta kuluttajia. Silakkaa toivotaan tarjolle uudella tavalla ja tässä peräänkuulutetaan ennen kaikkea tuottajien panosta. Uudella tavalla esille tuotuna silakasta voitaisiin saada houkuttelevampi elintarvike ja saada kalan arvostus sen ansaitsemalleen tasolle.

Houkuttelevammin esille kalatiskiin

Katriina Partasen mukaan kuluttajia ärsyttää erityisesti tapa, jolla silakka on esillä kaupan kalatiskillä: nuhjaantunut styrox-laatikko, josta kalaa kauhotaan muovipussiin. Tapa ei juurikaan herätä ruokahalua. Silakat olisi tärkeää saada arvokkaasti kalatiskiin.

Kuluttajien ostopäätöstä helpottaisi monin verroin, jos tarjolla olisi myös maistiaisia herkullisista silakkaruuista selkeiden valmistusohjeiden kanssa. - Uusia ruokaohjeita ja käyttöideoita kaivataan jatkuvasti, ja silakassa tähän riittää mahdollisuuksia, Partanen huomauttaa, ja on samalla valmis sysäämän vastuuta tässäkin asiassa enemmän tuottajien suuntaan. - Muissakin elintarvikeryhmissä valmistajat ja tuottajat tarjoavat kuluttajille reseptejä ja käyttövinkkejä, hän perustelee.

Kouluihin nuorille maistuvia silakkaruokia

Osalle tutkimuksessa mukana olleille silakka toi mieleen koulu-, armeija- ja laitosruuan haaleine, ei ihan vastapaistettuine silakkapihveineen, jolloin mielikuvat olivat pääosin negatiivisia. Partanen uskoo, että koulut voisivat kuitenkin olla avainasemassa nuorten tavoittamisessa. - Jos siellä onnistuttaisiin, silakalle voitaisiin saada uusia ystäviä. Perinteisten pihvien sijaan silakkaa pitäisi kuitenkin tarjota nuorille uudessa, raikkaassa muodossa.

Partanen ehdottaa kokeiltavaksi esimerkiksi uuniperunaa savusilakkatäytteellä, silakkapastaa ja ruokaisia salaatteja. Hänellä on käyttökelpoinen idea myös ensi kesän festereiden järjestäjille: - Silakkaa voitaisiin hyvin tarjota festareilla vaihtoehtona perinteiselle pikaruualle. Jos silakkaa olisi tarjolla helpossa, maukkaassa ja ruodottomassa muodossa, kynnys kokeilemiseen madaltuisi huomattavasti, hän uskoo.

(MTV3 Internet / Finfood)

Onko sinulla ehdottaa uusia maukkaita silakkaruokaohjeita, jotka maistuvat myös lapsille ja nuorille? Kirjoita ideasi tai ohjeesi Makuja -keskustelupastalle!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja