Mainos

Kuluttajat jäämässä ryhmäkanteetta

Oikeusministeri Jussi Järventauksen (kok.) mukaan hallitus ei anna esitystä kiistellystä ryhmäkannelaista.

Kuluttajien asemaa on kuitenkin tarkoitus parantaa kauppa- ja teollisuusministeriössä vireillä olevan kuluttajansuojalainsäädännön uudistuksen yhteydessä.

Esillä on ollut malli, jossa kuluttaja-asiamies voisi päättää oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta valittajalle tapauksessa, jolla on yleistä merkitystä kuluttajansuojan kannalta. Järventauksen mukaan sillä voitaisiin hoitaa osin samoja ongelmia, joihin ryhmäkannelailla haettiin ratkaisua.

Valmistelu oli riitainen

Järventaus myöntää, että yrittäjien näkökohdat ovat vaikuttaneet hankkeen arviointiin. Perimmäinen syy ryhmäkanteesta luopumiseen oli hänen mukaansa kuitenkin, että sitä ei nähty riittävän tarpeelliseksi kuluttajien oikeusturvan kannalta.

Järventaus muistuttaa myös, että ryhmäkannehankkeen valmistelu oli kaiken aikaa riitaista. Asiaa pohtinut työryhmä esitti tosin viime kesänä ryhmäkanteen käyttöönottoa, mutta peräti viisi sen seitsemästä jäsenestä jätti mietintöön eriävän mielipiteensä.

KTM:ssä vireillä oleva kuluttajahallinnon uudistus on tarkoitus toteuttaa ensi vuoden alusta lukien. Sen yhteydessä on hallitusneuvos Kristian Tammilehdon mukaan mahdollista lisätä kuluttaja-asiamiehen valtuuksia mm. siten, että hän voisi harkintansa mukaisesti päättää oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta kuluttajille tapauksissa, joita ottaa hoitaakseen.

Mickwitz pettynyt

Kuluttaja-asiamies Erik Mickwitz on pettynyt, mutta ei yllättynyt ryhmäkanneasian saamasta käänteestä. Hän ei usko, että olisi löydettävissä jotain muuta järjestelmää, joka ajaisi saman asian kuluttajan kannalta yhtä tehokkaasti ja samoin lopputuloksin kuin ryhmäkanne.

Parannusta nykytilanteeseen voidaan kuitenkin etsiä erilaisista välimuodoista. Yksi pieni askel oikeaan suuntaan voisi Mickwitzin mukaan olla juuri se, että ns. pilottitapauksia voitaisiin hoitaa niin, että julkinen valta ottaisi oikeudenkäyntikuluriskin ja ratkaisuja käytettäisiin ennakkotapauksina muissa vastaavissa riidoissa.

(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.