Kuluttajan sähkölasku nousee 4-10 prosenttia

Nyt riemuitsevat yhtiöt, joilla on paljon omaa tuotantoa

.

Kuluttajille on tulossa 4-10 prosentin korotus sähkölaskuun. Moni sähkölaitos nostaa hintojaan vuoden alusta. Sähkön hinnan ollessa huippulukemissa markkinoilla ilakoivat nyt ne yhtiöt, joilla sähköä riittää myyntiin ulkopuolisille.

-Par'aikaa eletään tuottajan aikoja: markkinahinnat ylittävät rajusti kustannukset, sanoo Lahti Energian liiketoimintapäällikkö Ahti Nikkanen.

-Emme saa tarvittavaa sähkömäärää omasta tuotannostamme, joten joudumme ostamaan aiempaa enemmän pohjoismaisilta markkinoilta, kertoo puolestaan toimitusjohtaja Tapani Kurkela Oulun Energiasta.

Perjantaina pörssisähkön hinta ylitti viiden sentin rajan kilowattitunnilta. Hinta on kolminkertaistunut kevään ja alkukesän tasolta.

Sähkön kallistuminen johtuu kuivan vesivuoden aiheuttamasta vesivoiman vähyydestä ja sähkön kulutuksen kasvusta. STT kysyi talven sähkönäkemyksiä ja hintasuunnitelmia kuudelta energiayhtiöltä eri puolilla maata.

Jyväskylän kaupungin omistama Jyväskylän Energia korottaa sähkön hintaa vuoden alusta kahdeksan prosenttia. Kuluttajan sähkölaskua korotus nostaa 4-5 prosenttia.

Lahti Energia nostaa kuluttaja-asiakkaiden sähkön hintaa joulukuun alusta kymmenen prosenttia.

Pohjoissuomalaisten energiayritysten muodostaman Oulun Sähkömyynnin hintojen korotus lisää asiakkaiden kokonaissähkölaskua 5-7 prosenttia. Eniten korotukset tuntuvat omakoti- ja rivitaloissa asuvien kukkarossa. He joutuvat maksamaan vuosittaisesta sähköstään 70 euroa aiempaa enemmän. Kerrostaloasukkaan vuoden sähkölasku nousee 8-20 euroa.

Tampereen Sähkölaitos nostaa vuoden alusta hintoja vajaat viisi prosenttia. Yösähkön hinta tosin nousee 13 prosenttia.

Itä-Uudellamaalla, Kymenlaaksossa, Päijät-Hämeessä ja Etelä-Karjalassa toimiva Kymenlaakson Sähkö korottaa loppukäyttäjän kokonaishintaa kuusi prosenttia vuoden alusta.

Kyselyssä mukana olleista ainoastaan Vaasan Sähkö ilmoitti, ettei sillä ole suunnitelmia nostaa sähkön hintaa.

"Tuottajan ajat menossa"

Edessä oleva talvi koetaan energiayhtiöissä eri tavoin osittain siksi, että niiden oman tuotannon osuus vaihtelee. Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtajan Asko Koskisen mukaan talvi näyttää hankalalta.

-Sähkön hintakehitys on täysin arvaamaton, koska se riippuu vesitilanteesta. Luulen, ettei kukaan tiedä, mihin tässä lopulta mennään. Se vaikeuttaa hinnoittelua, ja asiakkaille on vaikea perustella hinnannousuja, hän sanoo.

Koskisen mukaan kotitalouksilla ja yleensäkin pienillä sähkönkäyttäjillä ei ole syytä huoleen. Isot sähkönkäyttäjät voivat varautua suuriinkin korotuksiin.

Lahti Energian liiketoimintapäällikön Ahti Nikkasen mukaan heidän yhtiölleen on tulossa oiva talvi.
-Tämä tietää hyvää Lahti Energialle ja myös esimerkiksi Helsingille, jolla on paljon tuotantoa.

-Meillä myyntiin ulkopuolisille riittää vähintään kymmenen prosenttia omasta tuotannosta, ja tarjouspyyntöjä tulee koko ajan. Sähköpörssi elää parempaa aikaa kuin osakepörssi, hän sanoo. Lahti on varautunut ensi vuonna yli 900 gigawatin kokonaistuotantoon, kun halvimman energian aikana 1990-luvun lopulla tuotettiin vain 600-700 gigawattia.

Jyväskylän Energia on osakkaana Rauhalahden voimalaa pyörittävässä yhtiössä. Tämä Jyväskylässä sijaitseva voimala tuottaa energiaa turpeella ja puulla. Rauhalahdesta riittää sähköä Jyväskylän Energian asiakkaille, joita on noin 35 000. Varavoimalana toimii öljyllä käyvä Savelan voimalaitos kaupungin länsiosissa. Sitä on tarkoitus kokeilla pakkasten aikana.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat