Kuluttajaliitto vaatii: Sähkönsiirtomaksuja palautettava kuluttajille – "Kuinka suuret voitot sallimme monopoleille, joiden tuotteista ei voi kieltäytyä?"

7:03
Löytyykö kohoaviin sähkönsiirtohintoihin puuttumiskeinoja? Aihetta puitiin MTV:n Uutisaamussa tammikuussa 2020.

Kuluttajaliitto vaatii kuluttajille osuutta sähkönsiirtoyritysten voitoista, joita liitto pitää kohtuuttomina.

Liitto toivoo myös selvitystä, voisiko yritysten kohtuullista tuottoa tarkastella uudelleen edellisen valvontakauden osalta todellisten kulujen ja menojen valossa.

– Energiaviraston tehtävänä on valvoa sähkönsiirron hinnoittelun luonnollisia monopoleja. Viraston työn tulos ei tällä hetkellä näytä kuluttajan näkökulmasta todellakaan vakuuttavalta, toteaa tiedotteessa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.

Sähkönsiirtomaksut nousivat puheenaiheeksi eilen Ylen julkaiseman selvityksen myötä. Useissa esimerkeissä kuluttaja on joutunut maksamaan kosolti lisää, kun sähköyhtiöt ovat kertoneet tarvitsevansa lisäinvestointeja huoltovarmuuden kasvattamiseksi.

Liiton mukaan Ylen selvitys paljastaa, että myrskyjen varalta tehtävät investoinnit selittävät vain murto-osan viime vuosina nähdyistä siirtohintojen korotuksista.

– Kohtuuttomat voitot perityistä sähkönsiirtomaksuista tulee hyvittää kuluttajille tavalla tai toisella seuraavalla valvontakaudella, Kuluttajaliiton Beurling-Pomoell vaatii.

Kuluttajaliitto haluaa myös puuttua sähkönsiirtojen valvontakauden aikana toiselle jakelualueille muuttaneiden kuluttajien saamiin hyvityksiin. Liiton mukaan kuluttaja ei nykyisellään hyödy asiasta lainkaan.

Hallituksen esitys sähkön siirtohintojen nousua hillitsevistä toimista tullee liiton mukaan eduskunnan käsittelyyn muutaman viikon kuluttua.

Kuluttajaliitto odottaa, että nyt valmisteltavana olevassa laissa huomioidaan mahdollisuuksien mukaan myös sähkönsiirron sallittuun tuottoon liittyvät epäkohdat sekä hintojen jatkuva ja kohtuuton kasvu. Kuluttaja ei voi juuri vaikuttaa sähkönsiirtomaksuihin, sillä hän voi kilpailuttaa vain sähköenergian osuuden sähkölaskuistaan.

– Kuinka suuret voitot sallimme luonnollisille monopoleille, joiden tuotteista kuluttaja ei käytännössä voi kieltäytyä?, liiton pääsihteeri Beurling-Pomoell kysyy.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja