Kultaseppä vastaa - osa 1

Kalevala Korun kultaseppä Esko Hassinen vastasi häät.fi-sivuston kävijöiden kysymyksiin sormusten tekemisestä, teettämisestä ja hoidosta.

1. Miten usein kultasormukset (kivelliset) tulisi puhdistaa ja miten?

On tosiaan totta, että vaikka timantit ovatkin ikuisia, niiden loisto haalistuu vähitellen. Tämä johtuu siitä, että kädestä erittyvä rasva kertyy timantin alapuolelle ja samentaa sen loiston. Timanttisormuksen voi pestä itse, esimerkiksi miedolla astianpesuliuoksella ja vanhalla hammasharjalla.

Timanttisormuksen voi myös pesettää kultasepänliikkeessä. Kustannukset vaihtelevat hieman liikkeittäin. Timanttisormukset kannattaa pestä/pesettää aina kun timantin loisto alkaa hiipua. Sormuksen riisuminen likaisia tai rasvaisia hommia tehdessä pidentää pesuväliä.

2. Mitä tarkoittaa kun vihkisormuksessa, jota olemme katselleet on 7 timanttia, yhteensä 0,24ka K/VS?

Timantin arvo muodostuu kolmesta harvinaisuustekijästä, jotka ovat paino, väri ja puhtaus. Timanttisormusten yhteydessä nämä ominaisuudet kerrotaan kuvauksesi mukaisesti. Tosin merkintä ’ka’ ei ole virallinen kirjainyhdistelmä, vaan tämän sijaan käytetään kirjainyhdistelmää ct.

0,24 ct tarkoittaa että sormuksiin istutettujen kivien yhteispaino on 0,24 karaattia. Yksi karaatti on 0,2 grammaa.

Timanttien yhteispainon jälkeen kerrotaan väri ja puhtaus. Valitettavasti K-kirjain ei ole virallinen merkintä, mutta esimerkiksi W-kirjain tässä kohdassa kertoisi, että timantti on väritön. (Wesselton)

VS-kirjainyhdistelmä kuvaa timantin puhtautta. Tämä yhdistelmä kertoo, että timantissa on vain vähäisiä sulkeumia.

Timanttien väri -ja puhtausasteikot löytyvät esimerkiksi Kalevala Korun sivuilta www.kalevalakoru.fi/korut/kivet/aidontimantinheijastus

3. Mistä olisi mahdollista hankkia luettelo valmistusvuosi koodeista ja kultaseppien nimikirjainlyhenteistä?

Suomen turvatekniikan keskuksen sivuilta (www.tukes.fi) löytyy vuosileima-avain, jonka avulla voi selvittää koska tuote on valmistettu. Samoilta sivuilta löytyy myös virallinen Nimileimarekisteri.

4. Mitä muita allergioita nikkeliallergian lisäksi voi koruihin liittyen olla?

Kultasormuksissa käytetään materiaalina erilaisten aineiden seoksia. Suomessa kultaa näissä seoksissa on 58,5 % (14 karaattia) tai 75 % (18 karaattia). Puhtaan kullan lisäksi seoksissa käytetään esim. hopeaa, palladiumia ja kuparia. Puhdasta kultaa ei sormuksien tekoon voida käyttää, sillä kulta on hyvin pehmeä metalli. Periaatteellisesti mikä tahansa näistä ainesosista voi aiheuttaa allergiaa, mutta käytännössä tämä on hyvin harvinaista. Yleisintä allergeeniä nikkeliä ei esimerkiksi Kalevala Korun tuotteista käytetä.

5. Voiko vihkisormuksessa käyttää kiveä, ei siis timanttia. Haluaisin sukulaisen hiomasta kivestä sormuksen, onnistuuko se?

Timantti on suosituin korukivi kihla -ja vihkisormuksissa, mutta ei toki ainoa valinta. Helpoin tapa selvittää soveltuuko tämä kivi vihkisormukseen, on käydä paikallisen kultasepän luona ja kysyä tarjousta uniikki-sormuksen teettämisestä. Internetistä löydät varmasti paikallisen kultasepänliikkeen, joka toteuttaa myös uniikki-töitä.

6. Sain äidiltäni kultaisen vihkisormuksen. Siinä on jonkinlaista kaiverrusta nähtävissä ja keskellä pieni timantti (upotettu). Haluaisin siitä itselleni vihkisormuksen. Kuinka kallista ja työlästä on poistaa kaiverrus, uuden tieltä, pienentää hieman sormusta ja saattaa sen pinta uuteen uskoon?

Näkemättä itse sormusta on tietenkin vaikea ottaa kantaa mahdollisiin muutostöihin. Yleisesti sisäkaiverruksen poistaminen on mahdollista, jos kaiverrus ei ole kovin syvä. Jos kaiverrus on hyvin syvä, joudutaan sormuksen pinnasta poistamaan niin paljon materiaalia, että koko sormuksen profiili saattaa kärsiä. Myös pinnan uusiminen riippuu sormuksen kunnosta. Pienet pintanaarmut saadaan kyllä hiottua pois, mutta isommat kolot vaativat koko sormuksen uusimista.

7. Voiko pieneksi jääneen vihki/kihlasormuksen suurentaa ja noin hinta arvio toimenpiteelle?

Yleisesti ottaen sormuksen koon pienentäminen tai suurentaminen yhden sormuskoon verran on mahdollista. Yksi sormuskoko tarkoittaa 1 mm muutosta sormuksen halkaisijassa. On hyvä huomioida, että tämä on ns. yleissääntö ja mahdollinen koon muutoksen toteuttaminen riippuu aina muutettavasta kohteesta. Näkemättä itse sormusta tarkkaa hinta-arviota on mahdotonta antaa. Tämän lisäksi hinta vaihtelee jonkun verran liikkeittäin.

8. Onko normaalia tai missä vika kun kun timantti (yksi viidestä) tippui/hävisi vihkisormuksesta 15 avioliittovuoden jälkeen. Auttaako uuden timantin istuttaminen vai tippuuko sekin ennen pitkää?

Timantin istutukseen on monta eri menetelmää, ja riippuen siitä mitä tapaa on käytetty, istutuksen kestävyys vaihtelee. Käytännössä olisi hyvä, että timanttisormus käytettäisiin ns. kilometrihuollossa kultasepällä aina parin vuoden välein. Näin sormus tulisi puhdistettua ja samalla kiinnitykset voitaisiin tarkistaa.

Uuden timantin istutus sormukseesi on varmasti mahdollista. Nähtyään itse sormuksen ammattitaitoinen kultaseppä osaa kertoa tarvitseeko kiinnitystä jotenkin uusia, vai riittääkö, että hän istuttaa uuden kiven kadonneen tilalle.

9. Haluaisn tuunata vihkisormukseksi mummoni vanhan kulta(voi olla myös kullattu)-sormuksen. Sormuksessa on keskellä isohko puolijalokivi ja sen ympärillä neljä pientä timanttia. Yksi timanteista on joskus irronnut ja hävinnyt, eli se pitäisi korjata. Mitähän sen uusiminen maksaisi? Lisäksi haluaisin tietää olisiko sormus mahdollista valkokullata?

Vanhojen sormusten modifiointi on aina osaavan kultasepän työtä, ja näkemättä itse sormusta niihin on aina vaikea ottaa kantaa. Ensimmäiseksi pitäisi selvittää onko sormus kultaa vai kullattu. Tämä käy selville helposti sormuksen sisäpinnasta. Kultatuotteet on aina leimattu pitoisuusleimalla, joka löytyy suurennuslasin avulla.

Timantin uusiminen onnistuu varmasti. Itse toimenpiteen hinta riippuu timantin laadusta ja koosta sekä siitä kuinka paljon esim. kiinnitystä joudutaan uusimaan.

Keltakultaista sormusta ei valitettavasti voi ’valkokullata’, mutta se voidaan rodinoida. Rodinointia esiintyy hyvin yleisesti valkokultaisten sormusten pinnassa ja se antaa valkokultaisille sormuksille niille ominaisen värin. Itse valkokulta metallina on hieman tuota rodinointi-pinnoitusta tummempaa. On hyvä huomioida, että tämä rodinointi-kerros on hyvin ohut, vain muutaman mikronin paksuinen pintakerros, joka ajan myötä käytössä kuluu pois.

10. Haluaisin ehdottomasti hopeisen vihkisormuksen, sillä kihlasormuksenikin on hopeinen. Pysyykö hopeinen hyvänä vuosien saatossa ja miten sitä tulisi hoitaa? Kihlasormusta ostaessani kultaliikkeessä saimme outoja katseita ja ihmeellisiä kommentteja osaksemme (myyjiltä) kun halusimme hopeiset sormukset. Onko todella niin harvinaista, että kihla/vihkisormus on hopeinen? Pehmeneekö ja kuluuko hopeinen sormus kultaista nopeammin?

Kihla-ja vihkisormuksia on yhtä monenlaisia kun on kantajiakin. Hopea on materiaalina hieman kultaa pehmeämpää ja tästä syystä naarmuttuu herkemmin.

Kihla -tai vihkisormusta kannattaa huoltaa kuten vaatettakin, ottaa pois saunassa, suihkussa, salilla tai esimerkiksi remontoidessa, pestä tarvittaessa sekä välttää yleisesti sormuksen joutumista alttiiksi kolhuille. On kuitenkin hyvä muistaa, että sormus elää käyttäjänsä mukana, ja naarmuuntuminen kuuluu asiaan. Jos haluaa sormuksen, joka ei naarmuunnu, on mietittävä tarkkaan mihin kätensä pistää joka hetki.

11. Olen ajatellut teettää tulevan sormukseni kultasepällä, mutta minua hieman askarruttaa työn jälki tällaisissa teetetyissä sormuksissa. Onko teetetyissä sormuksissa laatuun liittyviä eroja verrattuna valmissormuksiin? Voinko luottaa siihen, että teetetty sormus on laadultaan vähintään samaa tasoa kuin valmissormukset?

Valitettavasti tarkkaa vastausta kysymykseesi on mahdotonta antaa. Uniikki-sormuksen teettämistä voisi verrata räätälillä puvun teettämiseen. Niin kuin puvun istuvuus on riippuvainen räätälin ammattitaidosta, on sormuksen laatu suoraan verrannollinen kultasepän ammattitaitoon.

Teksti: Esko Hassinen
Kuvat: Kalevala Koru

Lue myös:

    Uusimmat