Kuljetusyhtiö Postnordin konkurssiuhka ei vaikuta Suomeen, sanoo toimitusjohtaja: "Meidän tulevaisuutemme näyttää hyvältä"

3:58

Kuljetuspalvelu Postnordin konkurssiuhalla ei toistaiseksi ole vaikutuksia yhtiön toimintoihin Suomessa. 

Ruotsalaismedia Dagens Nyheter uutisoi tänään Ruotsin hallituksen tilaamasta salaisesta raportista, jonka mukaan Postnordia uhkaa konkurssi, ellei valtio ala tukea sen toimintaa.

– Suomen Postnordin kannalta asia ei ole kovin merkittävä, sillä meillä ei ole postiliiketoimintaa, vaan olemme puhtaasti logistiikkayhtiö, Suomen Postnordin toimitusjohtaja Johanna Starck sanoo MTV Uutisille.

Starckin mukaan Postnordin kuljetuspalvelutoiminta Suomessa on kannattavaa, mutta tarkempia lukuja hän ei voi julkisuuteen antaa.

Suomessa yhtiön palkkalistoilla on noin 300 henkilöä.

– Meidän tulevaisuutemme näyttää hyvältä. Olemme tekemässä lisäinvestointeja tänä vuonna. Työntekijöillämme ei siis ole syytä huoleen, Starck sanoo.

Ruotsissa tiukka sääntely

Dagens Nyheterin mukaan yhtiön talousvaikeudet ovat olleet tiedettyä pahemmat.

Yhtiö on kolmen viime vuoden aikana tehnyt yhteensä 280 miljoonan euron tappiot. Syynä on ennen kaikkea postin jakelumäärien kutistuminen Tanskassa. Ruotsissa arviona on, että kirjepostin määrä puolittuu lähivuosien aikana.

Starck huomauttaa, että Ruotsissa postinjakelua koskeva sääntely, kuten päivittäiset jakeluvelvoitteet, on tähän saakka pidetty melko tiukkoina. Suomessa ja Tanskassa velvoitteita on jo löysennetty.

​​​​​​​Toimitusjohtaja toivoo, että tilanteeseen reagoitaisiin poliittisin päätöksin myös Ruotsissa. Käytännössä se tarkoittaa, että postinjakelua koskevia velvoitteita pitäisi muuttaa. 

– Raportissa varaudutaan tulevaisuuteen ja tuodaan ilmi sitä koskevia huolenaiheita. On selvää, että kirjepostin volyymi vähenee Ruotsissakin vuosien kuluessa. Silloin tulee tilanne, ettei postitoimintaa voi pyörittää kannattavasti. Valtion täytyy siis tukea toimintaa, jos velvoitteiden halutaan täyttyvän, Starck sanoo.

– Jos postitoimintaa pienennetään ja sääntelyä löysennetään, niin toimintaa voidaan pyörittää pienemmillä kuluilla. 

Yli 20 000 työntekijää

Raportin paljastamat 280 miljoonan euron tappiot kuulostavat kovilta myös Starckin mielestä. Koko yhtiön liikevaihto on noin 4 miljardia euroa.

Postnord on Ruotsin toiseksi suurin yhtiö. Sillä on yli 20 000 työntekijää. Yritys toimii myös Suomessa. Ruotsin ja Tanskan postit Svenska Posten ja Post Danmark yhdistyivät Postnordiksi vuonna 2009.

Suomessa Postnord asettui nykyiseen muotoonsa vuonna 2013, kun vuosien aikana lukuisten yritysostojen laajentaman yrityksen nimeksi tuli Postnord Logistics.

Vuotta myöhemmin nimi yksinkertaistettiin Postnordiksi.

Talousvaikeuksista kertovan raportin on tehnyt Ruotsin ja Tanskan hallitusten tilauksesta McKinsey & Company.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja